Benmärgstransplantation

I mars berättade min läkare för mina föräldrar att den behandling som jag hade fått inte riktigt fungerade.

Det beslutades att jag var tvungen att genomföra en benmärgstransplantation, vilket i Stockholm görs på Huddinge sjukhus. Innan flytten till Huddinge så fick vi vara några dagar på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men flytten från Radiumhemmet blev inte helt smärtfri.

Några dagar innan själva flytten så drabbades avdelningen av en vattenläcka i köket. Kaos uppstod, men lyckligtvis blev följden en snabbare flytt till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vi blev dock inte långvariga på Astrid Lindgrens barnsjukhus, så några veckor senare gick flytten till Huddinge sjukhus för benmärgstransplantationen.

Benmärgstransplantation kräver en del förberedelser. Först måste allt man har med sig tvättas med ett speciellt tvättmedel och sedan blir man isolerad. Det handlar om att ”radera” allt som finns i kroppen. När alla mina värden var på noll så gjordes det första steget i benmärgstransplantationen och också det steg som var det farligaste.

I mitten på maj var det dags för strålbehandling på Karolinska sjukhuset i Solna. Strålbehandlingen gjordes från huvudet ner till tårna och på den högsta tänkbara frekvensen. Det var det andra tillfället under behandlingstiden som jag höll på att gå riktigt illa. Men allt gick bra som tur var och några dagar efter strålbehandlingen så fick jag min benmärg.

Eftersom ingen i min familj passade så hittade vi till slut en donator utanför Sverige. Det enda som jag vet om min donator är att det är en man och han kommer från Tyskland.

//Josefine