Allt fler testamenterar till kampen mot barncancer

På senare år har allt fler upptäckt möjligheten att bidra till kampen mot barncancer genom sitt testamente. Mellan 2018 och 2019 ökade värdet på testamenterade gåvor till Barncancerfonden med 50 procent. ”Att testamentera är den största och mest demokratiska gåva man kan ge”, säger Rebecka Winell, ansvarig för testamenten på Barncancerfonden.

Att skriva ett testamente och fundera över sin egen bortgång kan kännas stort och svårt. Kanske är det därför som få svenskar idag skriver ett testamente överhuvudtaget. I en undersökning från hösten 2019 uppgav till exempel nära sju av 10 svenskar över 50 år att de inte hade upprättat ett testamente1.

Men trots att andelen som skriver ett testamente är generellt låg har det skett en ökning av personer som valt att efterlämna tillgångar till Barncancerfonden i testamentet de senaste åren.

– Jag tror att fler börjar upptäcka att det är möjligt att skänka hela eller delar av sina tillgångar till ideella organisationer efter sin bortgång. För många handlar det om att det är en del av ens identitet att vilja bidra till något som är viktigt för en själv, även efter sin död. Det är otroligt fint att folk väljer att tänka så när de skriver sina testamenten, säger Rebecka Winell.

Hon är ansvarig för testamenten på Barncancerfonden och tror att ökningen delvis beror på att ideella organisationer har blivit bättre på att prata om möjligheten att testamentera.

– Fler organisationer lyfter idag testamentering som ytterligare ett sätt att ge, vid sidan av månadsgivande och enskilda gåvor, säger Rebecka Winell.