Ledare: Cancerspöket slår till direkt

Den för många föräldrar fruktade månaden vabruari har passerat och ­många drar en lättnadens suck – perioden med snoriga och febriga barn börjar lida mot sitt slut.

För de flesta handlar det om febriga och hängiga barn samt den återkommande diskussionen om vem av föräldrarna som ska stanna hemma. Men för en familj med ett cancersjukt barn är oron så mycket större samt ständigt närvarande. Och det även långt efter avslutad behandling.

Är febern, huvudvärken och tröttheten ett tecken på återfall eller är det bara en vanlig förkylning? Troligtvis det sistnämnda men för en familj där cancern en gång knackat på dörren så slår cancerspöket till direkt – oron för att ­cancern är tillbaka. Egon är bara sju år men har redan haft cancer och besegrat den två gånger. På sidan 12 möter vi familjen i väntan på svaret från senaste undersökningen.

Samarbete inom barncancerforskning och barncancervård är A och O. I Litauen har överlevnaden i barncancer ökat markant sedan de började behandla barnen efter ­nordiska behandlingsprotokoll. Barn&Cancer har besökt barnsjukhuset i Vilnius inför att staden står värd för den årliga NOPHO-konferensen i juni. Så nära men ändå så långt borta.

Det finns ett stort intresse för barncancerforskningen och när vi summerar 2017 kan vi konstatera att vi tagit emot fler forskningsansökningar än någonsin. Tack vare många generösa givare hade vi även möjlighet att ge mer anslag till forskning än någonsin tidigare – hela 92 forskningsprojekt fick dela på 121 miljoner kronor vid höstens stora utlysning. Tack alla som bidrar i stort och smått för att vi ska nå vår vision om att utrota barncancer.