Unga överlevare stöttar cancersjuka barn
Unga som överlevt cancer som barn kan använda sina erfarenheter av sjukdomen för att stötta barn som nu går igenom samma sak. Genom Barncancerfondens koncept peer support förbereds dessa unga för rollen som kamratstödjare. De blir en positiv förebild och en kompis som verkligen förstår.
Maja Tegelberg och Maddie Englesson har under hösten avslutat Barncancerfondens utbildning peer support för att bli kompisstödjare för barn med cancer. Som barn fick de själva varsin cancerdiagnos och nu vill de använda sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.
– Genom att visa att det finns ett liv efter sjukdomen kan jag ge hopp och trygghet till både barnet och föräldrarna. Jag blev själv så väl behandlad under min sjukdomstid. Det vill jag ge tillbaka och då är det här ett bra sätt, berättar Maddie som diagnostiserades med Wilms tumör (njurtumör) som sexåring. Hon har behandlats med cytostatika, operation och strålning.
Peer support
Genom Barncancerfondens koncept peer support förbereds ungdomar och unga vuxna som överlevt cancer på att agera kompisstödjare för barn som genomgår behandling för cancer eller precis blivit färdigbehandlade.
Nu känner sig Maddie och Maja förberedda på att hjälpa andra barn att ta sig igenom sjukdomen och hantera alla frågor som uppkommer.
– Vi har ju rätt erfarenheter för att göra det här. Nu efter utbildningen har vi också rätt mentala redskap för att hjälpa de här barnen och ungdomarna. Vi vet ju både hur det är att vara sjuk och hur livet kan bli efteråt, förklarar Maja som insjuknade i leukemi AML när hon var 1,5 år gammal. Hon har behandlats med cytostatika och stamcellstransplantation.
Genom peer support har de fått lära sig att vara bra lyssnare och att det viktiga för barnet ibland kan vara att bara få vara tillsammans med någon som de vet förstår vad de går igenom. Då kan det räcka med att lägga pussel eller spela datorspel tillsammans.
Maja och Maddie är överens om att en stor fördel med utbildningen också har varit att de har fått bearbeta sina egna tankar och känslor efter sjukdomen, även sådant som de knappt visste att de hade funderat på.
– Dessutom har vi fått bearbeta allt gammalt tillsammans med 20 andra som verkligen förstår. Jag minns första gången vi träffades allihop. Då satt vi och jämförde våra port-a-cath*-ärr! utropar Maddie.
– Precis! Om någon av ens andra kompisar ser det där tycker de ju bara att det ser konstigt ut och frågar vad det är, fyller Maja i.
Under 2014 har Barncancerfonden utbildat drygt tjugo peer supporters från hela landet som kommer att kunna ge förståelse och hopp till cancersjuka barn.
Mer information om peer support finns på Barncancerfondens webbplats.
*Port-a-cath är en injektionsport som opereras fast på barnet för att förenkla medicinering rakt in i blodomloppet och minska antalet nålstick.
Foto: Petra Kyllerman