Under Barncancermånaden arrangeras flertalet aktiviteter, till exempel promenadeventet Walk of Hope. Foto: Magnus Glans

Idag startar Barncancermånaden

Första september markerar starten på Barncancermånaden. En månad fylld av aktiviteter och engagemang för att fler barn ska överleva cancer och få leva ett gott och långt liv.

- Varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Ett djävulskt besked som slår hårt mot de som drabbas. Tack vare framgångsrik forskning överlever 85 procent. Men det räcker inte. För många som överlever väntar dessutom ett liv av komplikationer till följd av sjukdomen. Mer forskning och stödinsatser behövs, under barncancermånaden uppmuntrar vi därför fler människor att vara med oss i arbetet för att fler barn ska överleva cancer och få leva ett gott och långt liv, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Flera aktiviteter anordnas under september, bland annat promenadeventet Walk of Hope som arrangeras på flera platser runt om i Sverige. Dessutom har Barncancerfondens nya podd "Dela ordet" premiär i vilken personer med egna erfarenheter delar med sig av insikter och kunskap om barncancer. Barncancermånaden avslutas med "Barncancergalan - Det svenska humorpriset" som sänds på Kanal 5 och Discovery+. 

Ett urval av aktiviteter under Barncancermånaden

Walk of Hope: Vem som helst kan arrangera en promenad, eller anmäla sig till en. Promenaderna hålls både fysiskt och virtuellt. Alla deltagaravgifter går till att stötta kampen mot barncancer.
När: 1-30 september
Var: Flera platser i Sverige, se walkofhope.se

"Dela ordet"- en podcast om att drabbas av barncancer: I 12 avsnitt möter lyssnaren människor som på olika sätt drabbats av barncancer. I Dela ordet-podden sätter drabbade ord på egna tankar och upplevelser, samtalar med andra och tar med lyssnaren på en inre resa. Att drabbas av barncancer är att drabbas av livet - och hur gör man då? Podden möjliggörs av Postkodlotteriet och premiärsänds den 30 september.
När: Premiär 30 september
Var: Där poddar finns och på barncancerfonden.se/podcast

Run of Hope tillsammans med Vitamin Well: Ett löparevent som arrangeras på flera orter och som vem som helst kan anordna eller delta i. Loppen arrangeras både fysiskt och virtuellt. Alla deltagaravgifter går till Barncancerfondens fortsatta arbete.
När: 18-26 september.
Var: Flera platser i Sverige, se runofhope.se

Golftävling - Barncancerfonden invitational: 64 lag gör upp i golftävlingen Barncancerfonden invitational på Salems GK. Deltagaravgifterna bidrar till kampen mot barncancer och bland lagledarna syns bland annat idrottsprofiler så som Staffan Olsson, André Myhrer och Anders "Masken" Carlsson, samt komiker som Hasse Brontén. Golftävlingen genomförs tillsammans med Bauhaus. 
När: 
1 september
Var: 
Salems Golfklubb, Södertälje. Läs mer på Barncancerfondens hemsida

Barncancergalan - det svenska humopriset: För sjunde året i rad går Barncancergalan av stapeln och sätter kampen mot barncancer i fokus. Samtidigt hyllar galan humorister som har skänkt ett skratt även i svåra stunder. I år leder Carina Berg galan tillsammans med Pernilla Wahlgren. 
När: 27 september kl 20.00
Var: Kanal 5 och Discovery+ 

Ge 10 kronor: Ett stort antal butiker engagerar sig under månaden, bland annat genom att erbjuda kunder att ge 10 kronor extra i samband med köp, vilket skänks till Barncancerfonden.
När: Under hela september
Vilka: Bland annat Flying Tiger Copenhagen, Media Markt, Dormy och Granngården, läs mer på Barncancerfondens hemsida.