Barncancerfondens journalistpris gick i år till Anna Larsson (t v) tillsammans med Anna Hernek (t h) och Johan Ågren (inte med på bild),  på Sveriges radio.

De prisas för årets bästa inslag om barncancer

Anna Larsson, reporter på Sveriges radio, tilldelas Barncancerfondens journalistpris för rapporteringen om den svåra situation föräldrar hamnar i när det inte finns någon bot inom den svenska sjukvården för deras sjuka barn.

I inslagen som sändes i Sveriges Radio i april förra året får lyssnaren bland annat möta Christoffer Nordström som genom crowdfunding kunde finansiera sin dotter Linneas vård på ett omdebatterat sjukhus i Mexiko. Men lyssnaren får även ett annat perspektiv. Föräldrarna Eva och Mattias Pettersson valde att stanna hemma i den svenska vården, trots att det stod klart att deras 7-årige son Eric inte skulle överleva.

Bakom publiceringen står Anna Larsson, medicinreporter på Sveriges Radio Ekot, tillsammans med Anna Hernek, programledare och Johan Ågren, reporter på P4 Sjuhärad. 

 Vi är jätteglada över detta! Som reporter kan det vara svårt att förbereda sig inför intervjuer med människor som gått igenom svåra saker och att inte bli alltför känslomässigt berörd när berättelser inte har ett lyckligt slut. Men eftersom de flesta av oss någon gång ställs inför svåra val i livet känns det intressant och viktigt att få förmedla hur andra resonerat. Det har varit en ynnest att få tal del av de här föräldrarnas tankar och känslor i en omöjlig situation, för att de visar hur man kan vara konstruktiv mitt i katastrofen, säger Anna Larsson. 

Juryns motivering: 

Inslagen lyckas förmedla den oerhört tuffa situation som föräldrar hamnar i när den etablerade sjukvården inte har något mer att erbjuda som kan bota deras svårt sjuka barn. Då valet står mellan att förlika sig med situationen eller söka hjälp på annat håll. Genom att problematisera och lyssna in perspektiv hos drabbade föräldrar och medicinskt sakkunniga lyckas journalisterna skapa förståelse för hur föräldrar kan komma fram till helt olika beslut och ändå svara ”ja” på frågan ”har jag gjort det bästa för mitt barn?”. Rapporteringen lyfter därmed föräldrars etiska dilemma gentemot sina barn – men ger också en tankeställare om vad en jämlik vård innebär när den obeprövade vården kostar hundratusentals kronor.

Barncancerfondens journalistpris

För att uppmärksamma den eller de journalister som på ett extra hedervärt sätt lyft barncancerfrågan delar Barncancerfonden ut ett journalistpris varje år. Vinnaren utses av Barncancerfondens jury som i år består av Kattis Ahlström, journalist och programledare, Gustaf Ljungman, docent och överläkare i barnonkologi Anki Wide Karlsson, författare och förälder med erfarenhet av barncancer och Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden. Vinnaren belönas med 25 000 kronor.

Lyssna på den vinnande rapporteringen här och här

Läs mer om Barncancerfondens journalistpris och tidigare vinnare här