Barncancerfonden spränger drömgräns för anslag till forskning om barncancer

Barncancerfonden anslår 84 miljoner i projektanslag till forskning om barncancer under 2014. Därmed sprängs för första gången drömgränsen på 75 miljoner – och det med råge.

– Det känns fantastiskt att vi kan ta ansvar för finansiering av extra många lovande projekt, säger Olle Björk, professor i barnonkologi och generalsekreterare för Barncancerfonden.

Stora satsningar görs på forskning om leukemi, hjärntumörer och cancer i nervsystemet. Även helt nya initiativ tas för att viktiga forskningsrön snabbare ska nå ut i vården. Totalt får 85 forskare över hela landet del av årets rekordstora anslag till forskningsprojekt om barncancer.

Sedan 1970-talet har det skett dramatiska förbättringar inom barncancerområdet – från att tre av fyra barn som insjuknade i cancer dog – till dagens situation när 80 procent av barnen räddas. Varje år insjuknar ungefär 300 barn och ungdomar i cancer i Sverige – i hela världen är siffran 250 000.

– Utvecklingen har varit fantastisk, men det räcker inte. Cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Därför har vi nu valt att även använda delar av vårt kapital för att kunna stödja ännu fler viktiga forskningsprojekt, säger Olle Björk.

Den rekordstora satsningen omfattar flera breda forskningsfält och samtidigt helt nya initiativ för att ytterligare stärka både forskningsområdet och den vårdpersonal som även väljer att forska vid sidan av det kliniska arbetet. Vid Karolinska Institutet, som är ett viktigt centrum för forskning om barncancer, får 36 forskare ta del av totalt 30 miljoner kronor i anslag.

Barncancerfonden fortsätter att vara den enskilt största finansiären av svensk barncancerforskning. Forskningsanslagen utses i nationell konkurrens en gång per år. Ansökningarna bedöms av Barncancerfondens forskningsnämnder som även tar hjälp av externa specialister samt av representanter från Barncancerfondens medicinska arbetsgrupp.

Sedan Barncancerfonden bildades för drygt 30 år sedan har närmare 2 miljarder kronor gått till den svenska forskningen om barncancer.

För mer information, vänligen kontakta:

Marika Cassel, Forskningssamordnare, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 38
E-post: marika.cassel@barncancerfonden.se

Ylva Andersson, PR-chef, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 06
E-post: ylva.andersson@barncancerfonden.se