Drömmen om Dolly Style

Den 29 oktober var ingen vanlig dag på Barncancercentrum i Göteborg. Det var en dag då flera cancerdrabbade barn och syskons dröm om att träffa sina idoler, Holly, Polly och Molly blev till verklighet. Och lyckoruset spred sig även till föräldrar och personal. För vem blir inte glad av att få bära en rosa härlig peruk?

Det luktar popcorn redan i hissen på väg upp till dagvården, avd 321. I hallen poppas det och personalen byggt en garderob med plats för massvis med jackor och skor. Det är ett 60 tal barn och deras föräldrar på ingång för ett besök som varken gäller samtal, provtagning eller cytostatikabehandling. I vårdrum och kök står långbord uppdukade med pyssel och godsaker. Klockan 13:00 öppnas dörrarna.

- det pirrigt att komma hit för mina idoler från Dolly Style kommer hit idag, berättar en förväntansfull Viola Bäck som är en av de första som kommer dit. Brorsan Sigge är inte lika imponerad men tycker att det blir en speciell dag. Annars är det rätt tråkigt att åka hit men i dag är det riktigt kul säger Sigge.

Dagen arrangeras av personalen på avdelningen och planeringen har pågått i flera veckor. Jessica Hultman är en av de som jobbat med eventet.  – det är inte ovanligt att vi gästas av tex fotbollsspelare och det är ju väldigt uppskattat, men i ärlighetens namn framförallt av våra pojkpatienter. Därför ville vi denna gång göra något extra för tjejpatienterna och då stod Dolly Style med sina färgglada peruker högt upp på listan. Då vi tog kontakt var det en självklarhet för dem att komma hit. För att göra besöket till något mer än bara uppträdande och autografer har artisterna dekorerat cupcakes med barnen. Väldigt uppskattat!

Hur har ni tid att fixa en sådan här happening mitt i allt vårdarbete?  Vi har egentligen inte haft tid men har tagit oss tiden. Det ger så otroligt mycket tillbaka att se barnen glädjas och det ger vårt arbete mening i allt det svåra vi annars möter. Det är fint att få dela en sådan här upplevelse med barnen. Då får man något positivt att prata om tillsammans.

Stämningen på avdelningen är hög och fina möten uppstår mellan föräldrar och barn som inte träffats på ett tag. De uppdaterar varandra om läget just nu, om behandlingen, skola och arbete. De pratar om känslan av att känna sig som hemma på en plats man först bara ville komma i från så fort som möjligt.

Det bjuds på korv, bröd och festis. Barncancerfonden Västra som också är på plats har laddat upp med bullar i stora lass till alla föräldrar. Då det är dags för autografskrivning bildas en lång kö men barn i korridoren som annars är en plats där barn går med sin droppställning. Eventet avslutas med uppträdande och dans samt att artisterna delade ut rosa peruker.

Vilken dröm. Några av barnen kommer troligen somna med sin fina peruk på i natt. Och Barncancercentrum blir en plats de för alltid kommer förknippa med något roligt. En dag att minnas.

Tack till all fantastisk personal för ert fina engagemang!