Sjukhusclowner – glädje som läker

Varje vecka kommer sjukhusclownerna till Barncancercentrum. Då får alla sorters känslor ta plats. Clownerna ser det friska i barnet och möter dem med lek och fantasi.

När sjukhusclownerna kommer går ingen säker i sjukhuskorridoren. Genom humor och skratt - dämpas rädsla och stress hos barnen.

Clownerna är professionella artister som har lång erfarenhet av att möta barn i kris. De kan läser av läget och möter barnen där de befinner sig.

Ett möte kan vara fyllt av bus och skratt men det kan lika gärna bli vackert och stämningsfullt. 

Att få se sitt svårt sjuka barn skratta – är värmande medicin för föräldrarna.  Även för personalen är besöken betydelsefulla då tillvaron kan vara tung på en barncanceravdelning.

Glädje - även då det är svårt

För många barn som tillbringar mycket tid på sjukhus blir clownerna viktiga kompisar. Ibland kan personalen ordna så att barnet får extra besök.

De kan även åka till barn som vårdas i hemmet vid livets slutskede. Då hjälper de barnet och familjen att ta fram lite glädje i den svåra stunden.

Clownhistoria

1993 såg Ann Lundsten, en förälder i vår förening, en dokumentär om sjukhusclowner från Paris, ”Le Rire Medecin”.  Berörd av filmen så tog hon kontakt med två professionella clowner. Det var startskottet för clownbesöken på barncanceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.

1998 började clowner även i Stockholmsregionen. Nu finns det clowner på de allra flesta barnsjukhus i landet.

Givmildhet finansierar Clownkliniken

Det är många som organisationer som tillsammans ser till att Clownklinikens clowner finns på det stora barnsjukhuset varje dag. Vår förening betalar besöken på barncanceravdelningarna. Vi bekostar även deras besök på de lokala sjukhusen i Västra Sverige. 

Varmt tack till alla bidragsgivare som gör detta möjligt!

Se vår film om Clownkliniken

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Fotograf: Lena Hedlund
Skribent: Fotograf: Helena Kyrk Film: Christoffer Tönnäng