samtalsdag.png

Hur får man livet att fungera?

Det var temat på en samtalsdag som arrangerades av Barncancerfonden Stockholm Gotland.

När ett barn diagnostiseras med cancer förändras livet på flera sätt för hela familjen. Många beskriver cancerdiagnosen som en vattendelare – livet före och livet efter cancerbeskedet. En cancerdiagnos innebär en rad kort- och långvariga påfrestningar och reaktioner som ibland kan vara svåra att förstå och hantera.

Lördagen den 25 januari bjöd vi in föräldrar med barn som är, eller har varit, under behandling för cancer till en samtalsdag på temat ”Hur får man livet att fungera?” under ledning av Malin Ander (legitimerad psykolog och doktor i medicinsk vetenskap) och Lena Falck (legitimerad kurator och legitimerad psykoterapeut).

Runt 30 föräldrar samlades på Courtyard by Marriott för att lyssna på föreläsningarna som blandades med reflektioner och diskussioner. Frågeställningarna som togs upp under dagen var många. Allt ifrån relationer mellan föräldrar och omgivningen, stressreaktioner och syskon till skolan och oro inför framtiden.

Dagen avslutades med en trevlig middag där det fanns chans för deltagarna att slappna och reflektera kring ämnena som togs upp. Efter önskemål från föräldrarna skapades även en Facebook-grupp där deltagarna kan hålla kontakten och prata vidare om alla viktiga ämnen som avhandlades under samtalsdagen.

I utvärderingen efter samtalsdagen fick vi många fina kommentarer från föräldrarna:

”Bra initiativ. Har tidigare inte haft några kontakter med andra föräldrar i samma situation.”

”Jag har svårt att ta mig vidare i livet. Nu när mitt barn är stabilt, mår jag sämst och det kändes skönt att höra att jag inte är den enda ❤”

”Mycket bra initiativ och tack för att ni gör detta och finns för oss. Vi behöver er!”

Varmt tack till alla fina föräldrar som deltog! 

Och tack till Barncancerfonden Mellansveriges Örebrogrupp som gav oss inspiration till den här dagen!