Frågor och svar

Här har vi samlat frågor och svar om Barncancergalan - det svenska humorpriset.

Vad innebär det att få det svenska humorpriset? 

Det svenska humorpriset (”DSH”) är instiftat för att premiera det bästa inom svensk humor som producerats och framförts det senaste året. DSH utgörs av sju olika priskategorier varav fem är jurypriser och två är publika priser. Jurypriserna syftar till att lyfta fram kvalitet och DSHs kandidater ska bedömas utifrån deras komiska originalitet och kreativitet men främst utifrån deras bevisade förmåga att under nomineringsperioden få oss att skratta. Och eftersom humor är en känslig konstform som ofta bygger på överraskning så brukar just nytänkande och originalitet avspeglas i vad man tycker är roligt. Svårare än så behöver det inte vara.

Kan man blanda ett humorpris med barncancer?

Galan har två syften: att hjälpa och att hylla. Genom insamlingen kan tittarna hjälpa till i kampen mot barncancer, samtidigt blir de underhållna när Sveriges komiker hyllas.

Enligt forskning skrattar och ler ett barn i genomsnitt 400 gånger per dag. Barn som är drabbade av cancer har ofta nära till leken och skrattet trots den svåra situation de befinner sig i. Men sjukdomen och behandlingen är smärtsam, så stunderna är många när skrattet är längre bort. På landets sex barncancercenter finns sjukhusclowner som är väldigt populära. Clownerna kan underhålla men de kan också hjälpa till i vårdsituationen genom att till exempel leka tillsammans med ett barn så att en undersökning går lättare. 

Vi vill hjälpa alla sjuka barn att skratta och därmed sprida lite hopp.

Barncancerfonden har ett samarbete med Discovery Networks Sweden. I Barncancergalan – det svenska humorpriset får vi nu en möjlighet att få med oss Kanal 5:s tittare i kampen mot barncancer. Kanal 5 har framgångsrikt arbetat med underhållning och humor i över 25 år och känns därför som en perfekt partner att göra detta tillsammans med.

Barn med cancer är väl ingenting att skratta åt?

Absolut inte. Barn som behandlas för cancer och deras familjer är i en extremt tuff situation. Just därför kan ett skratt vara extra välgörande och bli hoppfullt. De fantastiska humorproduktioner och komiker som prisas under galan är definitivt något som lockar till skratt.

Hur funkar insamlingen?

Under galan kan tittarna bli Barnsupportrar och bidra med 100 kr/mån genom att SMS:a BARN [mellanslag] personnummer till 71 440. Man kan också bli Barnsupporter här på barncancerfonden.se.

Nummer som gäller under galan:
SMS:a BARN [mellanslag] ditt personnummer till 71 440

Var går pengarna? 

Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Den allra största delen av pengarna går till forskning. En mindre del av pengarna används för att ge råd och stöd till drabbade familjer samt till att informera om och driva opinion kring barncancer.

Hur stor del av galan betalar Barncancerfonden? Hamnar pengarna verkligen på rätt ställe?

Den här galan kommer att sprida viktig information om barncancer och behovet av fortsatt forskning, samtidigt som vi samlar in pengar och engagerar människor. Men galan kommer inte göra det i den mest traditionella formen, utan den kommer samtidigt att underhålla, locka till skratt och sprida glädje.

Genom galan ska vi samla in mer pengar till barncancerforskningen, för att fler barn ska få möjlighet att skratta i framtiden. Vi har också sponsorer som är med och finansierar galan.

Barncancerfonden ska finansiera forskning, hur kan ni motivera att ni delar ut ett humorpris?

Galan är ett samarbete mellan Barncancerfonden, Discovery Networks Sweden som äger kanal 5, och produktionsbolaget FLX. Det är Discovery som genom en jury utser prisvinnarna och delar ut priset. Priset är en statyett och äran. Inte en krona av Barncancerfondens insamlade medel går till priset.

Varför gör ni en humorgala, det finns ju redan en humorgala som Unicef gör?

Vi vill bidra med en prisgala som inte funnits i Sverige tidigare – ett humorpris för att årligen hylla de bästa humorprestationerna i landet. Det är orsaken till att Discovery Networks Sweden, Barncancerfonden och produktionsbolaget FLX instiftat ett humorpris som delas ut i samband med Barncancergalan – det svenska humorpriset. Priset delas ut i sju kategorier av vilka fem är jurybedömda och två röstas fram av publiken. Någon motsvarighet finns inte i Sverige.

Hur många Barnsupportrar vill ni få in under galan? 

Vi vill att så många som möjligt ska titta på galan, bli Barnsupportrar och delta i kampen mot barncancer.

Har du en fråga som du inte får svar på här är du varmt välkommen att kontakta oss!

Bli Barnsupporter med 100 kronor/månad

SMS:a BARN mellanslag PERSONNUMMER till 71 440

eller klicka här för att bli månadsgivare