Frågor och svar

Här har vi samlat frågor och svar om Barncancergalan - det svenska humorpriset.

Vad är Barncancergalan – Det svenska humorpriset? 

Barncancergalan – Det svenska humorpriset anordnas för att bidra till och stötta den livsviktiga barncancerforskningen och kampen mot barncancer. Tittarna har möjlighet att engagera sig genom att bli Barnsupporter eller skänka en gåva till Barncancerfondens arbete för drabbade. 

Under galan delas priser ut till Sveriges främsta komiker och underhållare. Till Gösta Ekmans minne delas Papphammarstatyetter ut till humoristers berömliga insatser för svensk underhållning på scen, i film och TV och online. I åtta kategorier ska den bästa underhållningen prisas, och på Barncancerfondens hemsida får barn vara med och rösta fram sina favoritkomiker i det extra ärofyllda Barnens pris. 

Vilka är det som ansvarar för Barncancergalan – det svenska humorpriset? 

Barncancergalan – Det svenska humorpriset har under åtta år producerats av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Warner Bros. Discovery. Från och med 2023 ersätts Warner Bros. Discovery och galan sänds i och med det i TV3 och Viaplay.  

Vad innebär det att få det svenska humorpriset?  

Det svenska humorpriset (”DSH”) är instiftat för att premiera det bästa inom svensk humor som producerats och framförts det senaste året. DSH utgörs av åtta olika priskategorier varav sex är jurypriser och två är publika priser. Jurypriserna syftar till att lyfta fram kvalitet och DSH:s kandidater ska bedömas utifrån deras komiska originalitet och kreativitet men främst utifrån deras bevisade förmåga att under nomineringsperioden få oss att skratta. Och eftersom humor är en känslig konstform som ofta bygger på överraskning så brukar just nytänkande och originalitet avspeglas i vad man tycker är roligt. Svårare än så behöver det inte vara.  

Kan man blanda humor och barncancer? 

Barncancergalan – Det svenska humorpriset har två syften: att hjälpa och att hylla. Genom insamlingen kan tittarna hjälpa till i kampen mot barncancer, samtidigt blir de underhållna när Sveriges komiker hyllas. 

Barn som är drabbade av cancer har ofta nära till leken och skrattet trots den svåra situation de befinner sig i. Men sjukdomen och behandlingen är smärtsam, så stunderna är många när skrattet är längre bort. Vi vill hjälpa sjuka barn till skratt och därmed sprida lite extra hopp, att glömma bort den svåra situationen som familjen befinner sig i även om det bara blir för en kort stund. För när livet är som allra tuffast behövs kanske skrattet som allra mest.  

Hur fungerar insamlingen? 

Målsättningen med galan är att samla in pengar som stöttar den livsviktiga barncancerforskningen och stöd till drabbade. Under sändningen har tittarna har möjlighet att engagera sig genom att bli Barnsupporter (månadsgivare) eller skänka en gåva till Barncancerfondens arbete. 

För att bli Barnsupporter och bidra med 100 kr/mån kan tittarna antingen SMS:a sitt personnummer till 72 900 eller bli Barnsupporter på barncancerfonden.se

Var går pengarna ni får in?  

Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Det betyder att vi finansierar forskningsprojekt och forskartjänster. Under 2022 delades drygt 200 miljoner kronor ut till 83 forskningsprojekt och 33 forskartjänster. Forskning som ska rädda fler liv och minska komplikationerna efter behandling av barncancer. 

När det gäller vår stödverksamhet arbetar vi för att alla barn och familjer oavsett var de bor i landet ska få samma stöd. Vi finansierar därför konsultsjuksköterskor och syskonstödjare på alla barnonkologiska enheter. Vi vet att det också är viktigt att få träffa andra som bär på liknande erfarenheter som en själv. Att då få möjligheten att lära sig om sin sjukdom och konsekvenserna av denna, samt hur man hanterar vardagen arrangerar Barncancerfonden läger för drabbade barn, syskon, familjer och barncanceröverlevare. 

Hur stor del av galan betalar Barncancerfonden? Hamnar pengarna verkligen på rätt ställe? 

Barncancergalan – Det svenska humorpriset anordnas för att sprida information om barncancer och behovet av fortsatt forskning, samtidigt som vi samlar in pengar och engagerar människor. Barncancerfonden tillsammans med övriga partners och sponsorer finansierar galan gemensamt. 

Barncancerfonden har tilldelats ett 90-konto av organisationen Svensk Insamlingskontroll. Ett av huvudkraven för att erhålla 90-konto är att minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålen.  

Läs mer här

Hur många Barnsupportrar vill ni få in under galan?  

Vi vill att så många som möjligt ska titta på galan, bli Barnsupportrar och delta i kampen mot barncancer. 

 

Har du en fråga som du inte får svar på här är du varmt välkommen att  kontakta oss.

Bli Barnsupporter med 100 kronor/månad

SMS:a BARN mellanslag PERSONNUMMER till 71 440

eller klicka här för att bli månadsgivare