16x9 Image

Internationella barncancerdagen

Den 15 februari är det internationella barncancerdagen. Den dagen vill vi sätta barncancerfrågan högst upp på agendan.

I flera år har medlemmar i Barncancerfondens föreningar arrangerat ljusmanifestationer, för att skapa uppmärksamhet kring dagen och hedra de barn som drabbas. Att tända ljus är stämningsfullt och symboliserar att vi sätter ljuset på barncancerfrågan.

Under internationella barncancerdagen 2019 vill vi få ännu fler att fler att arrangera ljusmanifestationer runt om i landet.

Här finns mer information om internationella barncancerdagen.

Längst ner på sidan här finns länkar till de aktiviteter som redan är bokade i vår region.

Vill du hjälpa till?

Det är tack vare alla engagerade krafter där ute som vi tillsammans verkligen kan göra en insats som märks den 15 februari. Det vore därför fantastiskt om du ville hugga tag i några vänner eller kollegor och anordna en egen ljusmanifestation! Det behöver inte vara något jättearrangemang med hundratals ljus, en mindre insats kan bli precis lika kraftfull. Att till exempel ställa ut 10 ljus och endast tända åtta kan illustrera att 80 % av de barn som drabbas idag överlever. Här är några andra tips:

  • Tänd ett gäng ljus eller marschaller på ert lokala torg eller centrum (kolla om ni behöver tillstånd), skapa ett Facebookevent och bjud in alla era vänner.
  • Tipsa ditt barns skola att arrangera en ljusmanifestation på skolgården den 15 februari. Det blir ett fint event för eleverna att samlas kring.
  • Kanske anordnas det redan ett annat event den 15 februari, en konsert, en match eller något liknande: passa på att ”haka på” en ljusmanifestation i samband med eventet! Du vet känslan när många människor på en konsert samtidigt tänder ficklampan på sina mobiler…

Psst: ljusmanifestationer är ett fint initiativ som lokalmedia gärna uppmärksammar.

Tillsammans kan vi sprida våra budskap

Vi vill att fler ska bli medvetna om barncancer och dess konsekvenser. Här är fyra konkreta budskap man kan prata om, och luta sig mot, den här dagen:  

  • Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn 1–14 år i Sverige.
  • Cirka 80 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.

Kan du tänka dig att ordna en ljusmanifestation? Kontakta föreningsinformatör Inca, ostra@barncancerfonden.se, 072-530-23 25, för mer info.

Det här händer i Vikingstad

Det här händer i Kalmar

Det här händer i Norrköping och Linköping

Det här händer i Bestorp

Välkommen!