• Elisabeth Dahlin har valts till ny styrelseordförande för Barncancerfonden. Foto: Anna Schori

    Elisabeth Dahlin ny styrelseordförande för Barncancerfonden

    Datum:

    Pressmeddelande: Elisabeth Dahlin har vid Barncancerfondens årsmöte valts till Barncancerfondens nya styrelseordförande och tar över rollen efter Jens Schollin som innehaft posten under de senaste åtta åren. Elisabeth tillträder i rollen omgående.

  • Socialdepartementet avsätter ytterligare 49,5 miljoner kronor till fortsatt utveckling av precisionshälsa och cancerdiagnostik genom Genomic Medicine Sweden. Satsningen gäller tre pilotprojekt där Barncancerfondens projekt BrainChild är ett av dem. Foto: Sofia Sabel

    Regeringen finansierar BrainChild med 10 miljoner kronor

    Datum:

    Pressmeddelande: Socialdepartementet avsätter ytterligare 49,5 miljoner kronor till fortsatt utveckling av precisionshälsa och cancerdiagnostik genom Genomic Medicine Sweden. Satsningen gäller tre pilotprojekt där Barncancerfondens projekt BrainChild är ett av dem. BrainChild ska integrera data med AI-teknologi för att förenkla åtkomsten till hälsodata kopplat till barncancer. Detta för att främja utvecklingen av precisionsmedicin och individanpassad vård vid barncancer med målet om ökad överlevnad och förbättrad livskvalitet.

  • Vitamin Well Run of Hope i Hagaparken i Stockholm lockar löpare i alla åldrar.

    Spring in våren med oss i Hagaparken

    Datum:

    Pressmeddelande: Våren är här och med den kommer Vitamin Well Run of Hope till Hagaparken i Stockholm. Söndagen den 26 maj är det äntligen dags för vårens lopp där alla kan delta, oavsett löparnivå, och samtidigt vara med och bidra i kampen mot barncancer.

  • Foto: Sofia Sabel

    Nytt vårdprogram ska stärka rehabiliteringen efter barncancer

    Datum:

    Nyhet: Gruppen barn och unga som överlevt barncancer växer tack vare effektivare behandling och omvårdnad. Växer gör också kunskapen om biverkningar och sena komplikationer efter barncancer och hur de kan försvåra livet, både i barn- och ungdomsåren och senare i livet. För att stärka rehabiliteringen efter barncancer har ett nationellt vårdprogram för barn och unga nyligen lanserats.

  • En CAR-T-cell attackerar en cancercell. Foto: Shutterstock

    Barncancerfonden tar plats i ATMP Swedens styrelse

    Datum:

    Nyhet: Föreningen ATMP Sweden samlar företag, forskare, patientorganisationer och andra intressenter i ett nätverk för att bidra till utvecklingen av ATMP – nya avancerade terapier i Sverige. Kerstin Sollerbrant, senior expert på Barncancerfonden med mångårig erfarenhet av läkemedelsfrågor tar nu plats i ATMP Swedens styrelse.

  • Anastasia Soboli och Linda Fogelstrand i labbet på Sahlgrenska. Foto: Sofia Sabel

    Forskningens behov väger för lätt i utredning om hälsodata

    Datum:

    Nyhet: Om den potential som framväxten av precisionsmedicinska behandlingar erbjuder ska kunna realiseras måste både vård och forskning kunna ta del av hälsodata i högre utsträckning. Det är särskilt viktigt för personer som drabbas av sällsynta sjukdomar, som till exempel en barncancerdiagnos. Regeringen har önskat förslag på hur juridiska förutsättningar och infrastruktur för delning av hälsodata ska kunna förbättras, men Barncancerfonden vill se större förståelse för de särskilda behov som sällsynta diagnoser innebär, kopplat till både vård och forskning.

  • Janne Andersson och delar av Barncancerfondens fotbollslag besöker Friends Arena inför den allsvenska premiären.

    #Fotbollströjefredag är tillbaka – nu med Janne Andersson i spetsen för Barncancerfondens eget fotbollslag

    Datum:

    Pressmeddelande: 2023 introducerade Barncancerfonden konceptet #fotbollströjefredag i Sverige. Den 12 april är det åter dags att ena fotbollssverige i kampen mot barncancer – i år görs det tillsammans med Janne Andersson och Barncancerfondens eget fotbollslag.

  • Behandling på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Foto: Sofia Sabel

    60 miljoner till forskartjänster inom barncancerområdet

    Datum:

    Pressmeddelande: Barncancerfonden har beslutat att bevilja finansiering till 23 forskare för barnonkologisk forskning under de kommande två till sex åren. Tillsammans delar forskarna på 59,8 miljoner kronor för att öka kunskapen om barncancer, förbättra dagens behandlingsmetoder men också omvårdnaden av de drabbade, både under och efter behandling. Diagnoser i fokus är bland annat hjärntumörer och leukemi.

  • Pernilla Grillner, Talla Alkurdi och Britt-Marie Frost.

    Beslut om precisionsdiagnostik banar väg för precisionsmedicin inom barnonkologin

    Datum:

    Nyhet: I slutet av mars kom beskedet att region Stockholm nu inför genetisk analys av tumörvävnad och normalvävnad samt analys av eventuell ärftlig risk för barncancer som klinisk rutin för alla barn som diagnosticeras på Karolinska Universitetssjukhuset. Ett viktigt beslut för cancerdrabbade barn men också för arbetet med att utveckla cancervården i regionen.