Digital workshop: Hur får man livet att fungera?
Välkommen till en digital workshop för föräldrar: Tankar, känslor och mående när ett barn drabbas av cancer – psykologiska konsekvenser och strategier för att hantera dem.
Barncancerfonden Mellansverige och Örebrogruppen arrangerar en digital workshop som vänder sig till Mellansveriges medlemmar, men vi välkomnar också övriga Barncancerfonden-föreningar. Vi kan vara max 30 deltagare, d.v.s. inte mer än 30 uppkopplade datorer i mötet. Om anmälningarna överskrider 30, prioriteras Mellansveriges medlemmar.
Hur får man livet att fungera?
Välkommen till en digital heldag där vi tillsammans med dr och leg. psykolog Malin Ander samtalar kring vanliga psykologiska konsekvenser och symtom på psykisk ohälsa när ett barn drabbas av cancer (både för barnet självt och närstående) och strategier för att utforska och förhålla sig till dem.
Vi ses via Zoom där Malin leder dagen och varvar forskningsbaserad och klinisk kunskap med att lyfta frågor och funderingar för gemensam reflektion och diskussion. Barncancerfonden Mellansverige ger ut presentkort så att deltagarna kan köpa lite extra god lunch och fika att njuta av under dagen.
Inför workshopen får alla deltagare skicka in frågor som de önskar att vi tar upp under workshopen. Exempel på frågor vi samtalar om är:
- Hur hanterar jag min egen oro för mitt barns hälsa?
- Hur kan familjemedlemmarna göra för att bearbeta traumatiska/svåra upplevelser?
- Hur stöttar jag mitt barn att våga utmana sin ångest?
- Hur kan man förhålla sig till omgivningens reaktioner?
- Hur kan man stötta och uppmärksamma syskonen?
- Hur gör man för att hålla ihop en parrelation när allt handlar om ett barns överlevnad?
- Hur kan man tänka kring det långa perspektivet, återgång till vardagslivet?
Malin har god erfarenhet och vana av att hålla digitala workshops och kommer att designa upplägget och innehållet så att alla deltagare kan hålla fokus och energi under hela dagen.
Workshopen riktar sig till Dig som är förälder till ett barn som diagnostiserats med cancer. Både föräldrar till barn under pågående behandling och avslutad behandling är välkomna. Det krävs inga förkunskaper för att delta.
Målen med dagen är att:
- Öka kunskap och förståelse för psykologiska konsekvenser och psykisk ohälsa efter cancer i barndomen, både för barnet själv och närstående.
- Öka kunskap om strategier och förhållningssätt för hjälp till självhjälp samt var en kan vända sig vid behov av psykologiskt stöd.
- Introducera kunskap, strategier och förhållningssätt för att förstå och förhålla sig till egna och andras svårigheter.
- Ge möjlighet att reflektera kring sin egen och närståendes situation och reaktioner.
- Ge möjlighet att dela erfarenheter och funderingar med andra deltagare.
Program
9.30 Teknisk incheckning |
10.00 Workshop och samtal |
12.00 Lunch |
13.00 Workshop och samtal |
14.30 Digital fika |
15.00 Workshop och samtal |
16.30 Digital AW |
Malin Ander
Malin Ander är legitimerad psykolog och doktor i medicinsk vetenskap och arbetar som psykolog och organisationskonsult. Hon har tidigare forskat på kort- och långsiktiga psykologiska konsekvenser av att diagnosticeras med cancer i tonåren och utveckling av psykologiskt stöd för unga som haft cancer. Hon har ett mångårigt samarbete med Barncancerfonden som föreläsare och psykologkonsult.
Kontakt
Har du frågor? Tveka inte att kontakta Petra Tordsson, Örebrogruppen:
Telefon: 0707-99 27 12
E-post: petra@tordsson.com
Anmälan
Anmälan görs via formuläret nedan, senast den 3 oktober.
Efter anmälan blir du kontaktad för vidare direktiv.
Välkommen med din anmälan!