Bake-Along med Johanna Westman

Här hittar du receptet på den påskiga rulltårtan som vi bakade tillsammans med Johanna Westman.

RULLTÅRTA MED ÄPPELMOS, VISPAD CREME FRAICE OCH INLAGDA APRIKOSER – STEKT ÄGG-BAKELSER!
Cirka 10 skivor

3 ägg
1 ½ deciliter strösocker
2 deciliter vetemjöl (eller glutenfritt Semper finmix )
1 tesked bakpulver
2 msk mjölk

skalet från 1 lime
2 matskedar strösocker

FYLLNING:
2–3 deciliter äppelmos

2 dl creme fraiche
1 matsked florsocker
1 burk inlagda aprikoser

Du behöver:
Långpanna som är ungefär 30 x 40 centimeter, 2 bakplåtspapper, bunke, elvisp, måttsats, litermått, gaffel, rivjärn, skål, djup tallrik, slickepott

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i långpannan.
2. Knäck äggen i bunken, häll i socker och vispa det tills det blir pösigt och ljusnar.
3. Mät upp vetemjöl i litermåttet. Lägg i bakpulver och rör om med en gaffel. Häll i mjölet i äggsmeten och rör om. Häll upp smeten på plåten.
4. Sätt in kakan mitt i ugnen i 5 minuter.
5. Tvätta limefrukten i ljummet vatten och torka den. Riv skalet, tänk på att det bara är det yttersta skalet som ska vara med. Blanda limeskalet med strösocker och strö det över ett bakplåtspapper.
6. Vält upp kakan på pappret. Dra bort pappret som kakan gräddades på. Låt kakan svalna.
7. Bre äppelmos över kakan och rulla ihop den i en så tät rulle du kan.8. Vispa creme fraiche med elvisp till ett pösigt fluff. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver.
9. Skär i knubbiga skivor och toppa med vispad creme fraiche och aprikoser.

EGET ÄPPELMOS

1 kilo äpplen
½ dl vatten
½ - 1 dl råsocker (beror på din äppelsort)
Skal och saft från 1 citron

Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv.
Lägg de färdigskalade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Sila bort vattnet och lägg äppelklyftorna i en kastrull.

Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.

Mosa äpplena med en slev eller kör dem till mos i matberedare. Smaksätt med citronskal och saft.