Rekord för Ride of Hope

Cykelloppets deltagare tillsammans med sponsorer och privatpersoner samlade i år in över 1,5 miljoner kronor till kampen mot barncancer – vilket är nytt rekord. − Jag är verkligen imponerad av deltagarna. De hade lika mycket energi varje morgon. Det var en ”nu kör vi-känsla” varje dag, säger Åsa Hornhammar, projektledare för idrottsevent på Barncancerfonden.

Årets Ride of Hope gick från Lund till Stockholm. Under en vecka cyklade närmare 100 deltagare och ledare hela sträckan på 120 mil medan andra anslöt för kortare delar av loppet.

− Alla deltagare gjorde en enorm prestation under veckan. Cyklisterna, så klart, men även funktionärerna, säger Åsa Hornhammar.

Funktionärerna jobbade volontärt med att serva cyklisterna med bland annat mat, sjukvård och cykel underhåll.

Loppet pågick från den 28 juli till den 4 augusti, men på insamlingskontot fortsätter saldot att växa. I skrivande stund har just målet på 1,5 miljoner kronor passerat.

− Det känns helt fantastiskt, säger Åsa Hornhammar.

Under loppet samlas det in pengar till Barncancerfonden på olika sätt. Cyklisterna betalar startavgifter och driver egna insamlingar. Loppet har också sponsorer, och privatpersoner kan donera pengar för att visa sitt stöd. I år var första gången som Åsa Hornhammar var med och arrangerade loppet och hon beskriver det som magiskt.

− Vi är tillsammans en hel vecka och blir som en familj som kämpar mot ett gemensamt mål, säger hon. Under hela loppet är det ett tydligt fokus på barnen, berättar hon.

− Den som cyklar ett sådant här lopp kan alltid sluta, men barn som drabbas av cancer har inget val. De måste fortsätta kämpa.

Ride of Hope arrangeras årligen, vartannat år mellan Lund och Stockholm och vartannat mellan Umeå och Stockholm. Loppet passerar på så vis alla sex barnonkologiska centrum som finns i Sverige: Lund, Göteborg, Linköping, Uppsala, Stockholm och Umeå.

Den som vill delta i loppet behöver ha en cykel och viss kondition. De som inte vill cykla i en hel vecka kan anmäla sig till dags­ eller helgetapper. Det finns också olika fartgrupper.

− Vissa vill cykla snabbt. Andra vill hinna med fikapauser. De flesta som är med är motionärer som älskar cykling och vill cykla loppet för en större sak, säger Åsa Hornhammar. Hon berättar att det brukar vara hård konkurrens om de 85 platserna för hela veckan. Redan nu har många hört av sig inför nästa år.

− Det gäller att vara på hugget i oktober när platserna för Ride of Hope 2020 släpps.