”Jag brukade ljuga och säga att jag inte ville ha barn”

Barncanceröverlevaren David Linander är på många sätt som vilken 22-åring som helst. Bortsett från att när han ser en pappa som leker med sitt barn, känner han ett hugg inombords. – Det är jobbigt att inte veta om jag någonsin kommer få uppleva samma sak.

Många barncanceröverlevare känner oro över att kanske inte kunna få barn. Antingen har cancern i sig påverkat fortplantningsorganen, eller så kan behandlingen i form av cytostatika eller strålning ha skadat hormonsystemet så att fertiliteten påverkats.

En av dem som oroar sig för sin fertilitet är David Linander. Han drabbades av akut lymfatisk leukemi, ALL, som 13-åring.

– Jag vet att läkaren nämnde risken för barnlöshet när jag var liten. Men det träffade mig inte precis då eftersom jag var så ung. Det var när det började snackas om att skaffa familj långt senare när jag var klar med behandlingen som det började tynga mig, säger David.

Akut lymfatisk leukemi

Leukemi är en cancerform som uppstår i benmärgen, där den skapar en okontrollerad tillväxt av vita blodkroppar som tränger undan den friska benmärgen. Det finns många olika typer av leukemi, men de två huvudtyperna är akut lymfatisk leukemi, ALL, och akut myeloisk leukemi, AML.

ALL är den vanligaste formen av barncancer. Överlevnaden är omkring 90 procent, och behandlingen består av cytostatika under cirka två och ett halvt år.

David skulle precis börja i högstadiet på en ny skola när han påbörjade sin cancerbehandling.

– Jag var borta mycket och gick på starka cellgifter. Det gjorde att jag kom efter både i skolan och min egen utveckling. Eftersom jag var skallig och även tvingades sitta i rullstol hela årskurs 8 blev jag killen med cancer som alla pratade om.

Studerar på universitetet

I dag är David 22 år. Han har klarat sig förhållandevis bra och har inte så många sena komplikationer efter sin barncancer, bortsett från att han har problem med höften. Han har även börjat studera på universitetet och det var då han även träffade sin flickvän. Ändå känner han ett vemod inför framtiden.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer kunna skaffa egna barn och det är något jag tänker på väldigt ofta. När jag var liten var jag så upptagen med att ha cancer och överleva det. Sedan började jag gymnasiet och det var då jag började tänka på det, säger han och fortsätter:
– Då sa jag till alla som frågade att jag inte ville ha några barn. När jag ser tillbaka på det idag inser jag att det var en försvarsmekanism. Jag ville inte heller ge mig själv för höga förväntningar.

Känns jobbigt att se andra pappor

På senare tid har David märkt att han triggas av saker han tidigare inte alls reagerat på. Det var också en av anledningarna som gjorde att han insåg att han visst ville bli pappa en dag.

– Under det senaste 1,5 året har det varit tillfällen när jag exempelvis sett en pappa med sitt barn som lekt på en lekplats. Då har det känts superjobbigt och jag har börjat tänka på att jag kanske inte kommer få uppleva samma sak. Det kom helt plötsligt och hände aldrig innan, berättar han.

David vet ännu inte om han kommer kunna få egna barn. Han skulle påbörjat en utredning men den rådande coronapandemin har gjort att utredningen skjutits fram. Att inte veta är en ovisshet som tynger honom dagligen.

– Undermedvetet har jag nog alltid varit jäkligt rädd att jag aldrig skulle kunna skaffa barn. Jag kände att om jag inte kunde skaffa barn skulle kanske ingen vilja vara med mig. I vilket fall inte i ett seriöst förhållande där man slår sig till ro och skaffar familj.

Vill du veta mer om barncanceröverlevare? Läs här

Viktigt att prata om det

När det känns som tyngst vänder sig David till sin flickvän.

– Hon är med på det och stöttar mig, vilket är väldigt skönt.

David tror att det viktigaste för personer i hans situation är att prata om det, oavsett vem det är med.

– Folk har förståelse för att det är en jobbig grej. Det är inget som ska vara pinsamt eller som någon ska behöva skämmas för, säger han men tycker också att det är viktigt att gå och testa sig för att slippa leva i ovisshet.

– Hade jag kunnat ge mig själv ett tips när jag var yngre så hade det varit att pusha för att få göra testet. Då hade jag aldrig behövt ljuga och säga att jag inte ville ha barn. Jag hade heller inte behövt leva med oron jag gör i dag eftersom jag hade haft det svart på vitt, säger han.

 

Hör My och Linn berätta om sina tankar kring infertilitet