Fem frågor till prisad barncancerforskare

I år gick Guldpillret till projektet Genomic Medicine Sweden Barncancer. Priset tilldelas projekt som minskar risken för läkemedelsskador genom bättre och säkrare läkemedelsanvändning.

Projektet leds av David Gisselsson Nord, professor vid Lunds universitet och överläkare i patologi vid Region Skåne. Arbetet sker i nära samarbete med Barntumörbanken där Johanna Sandgren är enhetschef, och Gustaf Ljungman, professor vid Uppsala universitet och överläkare, är klinisk ledare. Samtliga barnonkologiska centra och sex universitet samarbetar för att kunna erbjuda alla barn som insjuknar i cancer att få sina gener kartlagda. Projektet finansieras av Barncancerfonden och Socialdepartementet.

Vi ställer fem frågor till David Gisselsson Nord i samband med prisutdelningen.

Varför tror du att just det här projektet vann i år?

– Jag tror det är kombinationen av mycket avancerad teknologi och tydlig praktisk patientnytta som täcker hela Sverige på en och samma gång. Det är väldigt sällsynt.

På vilket sätt bidrar precisionsmedicin till ökad läkemedelssäkerhet?

– Våra metoder gör framför allt att man kan klassificera tumörerna mycket säkrare och på det viset undvika fel behandling med de läkemedel vi redan har idag. Vi har också hittat ett litet antal patienter som kan få nya målstyrda behandlingar, som i regel har betydligt färre farliga biverkningar än den vanliga behandlingen med cellgifter.

Hur tror du att utvecklingen av precisionsmedicin ser om fem år?

– Just nu pratar både forskare, kliniker och beslutsfattare om vikten av att implementera precisionsmedicin i den högspecialiserade vården, men på sikt också bredare inom bassjukvården. Jag tror precisionsmedicin blivit en så självklar del av sjukvården om fem år att man inte längre använder begreppet.

Det här är ett lyckat införande där sex regioner samverkat. Vad kan andra regioner som står inför att införa precisionsmedicin i vården lära av er?

– Den viktigaste lärdomen är att först noggrant välja drivande personer i varje sjukvårdsregion, definiera ett tydligt mål, och sedan förlita sig på att alla nyckelpersoner gör sitt bästa för att nå målet. Det är viktigt att inte överstandardisera utan låta varje region nå målet på det sätt som passar dess förutsättningar.

Vad gör ett sådant här pris för dig personligen och för din forskning?

– Efter att ha arbetat så länge med genetisk forskning på barncancer är det underbart att se hur forskning omsätts till patientnytta. Det är en oerhörd ära och glädje att få leda detta projekt där över 100 personer runt om i Sverige bidragit. Priset är till oss alla.