De simmar för forskningen

Tävlingssimmare, motionärer och nybörjare. Hundratals simmare ville bidra när Malmö Kappsimningsklubb anordnade Swim of Hope till förmån för Barncancerfonden. – Vi simmar för dem som inte kunde komma, förklarar projektledare Magnus Falk.

Strålkastarna sveper över Simhallsbadet i Malmö och elektronisk dansmusik dunkar ur högtalarna. På bassängkanten vimlar människor i alla åldrar. Barn och föräldrar, funktionärer och frivilliga. Det råder en sorts febril men uppsluppen stämning. Skratt och hejarop blandas med utrop i högtalaranläggningen om vilken grupp som ska göra sig redo för nästa bassängpass.

14-åringarna Agnes Gustafson och Sanna Bredberg Jakstrand sitter och pustar ut vid sidan om 50-metersbassängen. De båda vännerna har nyss avverkat 3 600 meter var till förmån för kampen mot barncancer.

– Jag har simmat i klubben sedan jag var fyra år. Det bästa är sammanhållningen. Vi är som en stor familj, och idag har alla varit här. Det har varit jättekul! Att kunna samlas så här och hjälpa till för en god sak känns jättebra, menar Agnes Gustafson.

Agnes och Sannas tränare berättade om evenemanget för någon månad sedan, och sedan dess har de skaffat sponsorer. Föräldrarna har ställt upp förstås, men också andra bekanta.

– Pappa och jag var på middag igår hos några vänner och när jag berättade för dem om Swim of Hope så hoppade de på direkt och ville donera pengar. Det känns bra att kunna bidra, att alla hjälps åt, berättar Sanna Bredberg Jakstrand. 

Fakta Swim of Hope

Alla typer av simföreningar kan vara med och samla in pengar till Barncancerfonden genom arrangemanget Swim of Hope. Alla pengar som samlas in delas lika mellan Barncancerfonden och den arrangerande föreningen.

Läs mer om Swim of Hope här.

 

17-åriga Jasmine Garip Nilsson var en av de många frivilliga som hjälpte till under de två dagarna. Hon var aktiv i klubben och en mycket lovande simhoppare när hon som 12-åring diagnosticerades med hjärntumör.

– Jag opererades och fick strålning i en månad och sedan fick jag cellgifter en gång i månaden i ett år ungefär. Tyvärr innebar behandlingen att jag inte kunde fortsätta med simhoppet, men idag är jag tränare i klubben och tycker om att kunna hjälpa till.

Under Swim of Hope fanns hon på plats för att hålla koll på simhopparna och deras prestationer, vilka precis som simmarna genererade intäkter till Barncancerfonden och till föreningen.

Att sprida kunskap och förståelse kring barn och cancer är något som Jasmine gör även på andra sätt.

– Jag föreläser då och då i skolor och berättar hur det kan vara när någon i klassen blir svårt sjuk. Det kan vara svårt för läraren att hantera. Undervisningen måste ju anpassas, men samtidigt tror jag inte att man ska göra för stor grej av det. Det gäller att hitta balansen, säger Jasmine Garip Nilsson.

Bredd och engagemang kan man säga var ledorden när föreningen planerade arrangemanget. Malmö Kappsimningsklubb firar nästa år 150-årsjubileum och Swim of Hope var också ett sätt att hitta en aktivitet som engagerade och svetsade samman hela klubben.

– Vi är Malmös största idrottsförening och kände att vi ville göra något tillsammans, allihop. Det har vi faktiskt aldrig gjort tidigare. Grundtanken var att knyta ihop ett paket: ha två härliga dagar med alla våra medlemmar, samla in pengar till ett riktigt bra ändamål och samtidigt utbilda och informera om Barncancerfonden. Deras verksamhet harmonierar väldigt väl med vår – det handlar om barn, menar projektledare Magnus Falk.

Grundtanken med insamlingen var som vanligt att simmarna skaffade sponsorer som gav bidrag per simmad längd. Men genom ett omräkningssystem viktades insatserna om så att nybörjarens och elitsimmarens prestation blev lika mycket värda. Allt som såldes under dagen – varm korv, kaffe och annat – var bidrag från företag som ville hjälpa till, och intäkterna på runt 200 000 kronor gick oavkortat till insamlingen.

Magnus Falk och resten av projektgruppen har arbetat med upplägget sedan i februari. 

– Vi har runt 4 000 medlemmar, så det har krävts en hel del planering för att få till logistiken. Du ser ju själv, simmare kommer och går hela tiden, det är rena lämmeltåget. Men det var ju precis så vi ville ha det!