August, 7, drabbades av leukemi 2018.

Världsberömd Disneylåt anpassas för cancersjuke August i Örnsköldsvik

De allra flesta småbarnsföräldrar har förmodligen hört låten ”Vill du inte ut och leka” från filmen Frost. Nu har låten skrivits om för sjuåriga August från Örnsköldsvik. När han insjuknade i leukemi blev han så trött i kroppen att han inte orkade leka med sina kompisar.

När filmen Frost öppnade på biografer i Sverige var succén ett faktum. Inte minst blev låten ”Vill du inte ut och leka” populär bland barn och föräldrar. Nu har Barncancerfonden gjort en specialversion där Anna i filmen sjunger till August, sju år. När August insjuknade i vad som skulle visa sig vara leukemi hade han dagar då han var för trött för att orka leka med sina kompisar.

- Att drabbas av cancer som barn betyder krävande behandlingar och ofta täta sjukhusbesök med perioder av orkeslöshet. Det innebär helt enkelt att många barn inte orkar leka med sina kompisar som vanligt. Genom att låna en så älskad låt och anpassa den till August hoppas vi kunna väcka en insikt om detta hos allmänheten, säger Michel Brygiewicz, marknadschef på Barncancerfonden.

August version av låten kommer att spelas på svenska radiostationer som radioreklam. Förhoppningen från Barncancerfondens sida är att det ska få ännu fler att engagera sig i kampen mot barncancer genom att stötta Barncancerfondens arbete.

- Barn och cancer hör inte ihop. Ändå drabbas ett barn i Sverige varje dag. Vi vill att fler barn ska överleva och få leva ett liv med så lite sena komplikationer som möjligt. För att lyckas med det är vi beroende av allmänhetens stöd, säger Michel Brygiewicz.

Pressmaterial:

Lyssna på låten och se filmen om August här.

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.