Thorbjörn Larsson blir ny generalsekreterare för Barncancerfonden

I januari tillträder Thorbjörn Larsson tjänsten som generalsekreterare för Barncancerfonden. Han har lång erfarenhet från idéburen verksamhet och som ledare för organisationer inom sjukvård, utbildning och forskning.

Thorbjörn Larsson har under sitt yrkesliv arbetat i organisationer med verksamhet inom Barncancerfondens alla områden: forskning, stöd till drabbade, insamling samt med informations- och opinionsarbete. Han har bland annat varit chef för Stjärnholms kursgård, direktor för Ersta diakoni, vd för Vårdalstiftelsen samt haft utredningsuppdrag för Socialstyrelsen.

– Jag ser det som en stor förmån att få arbeta i en organisation med en så viktig och utmanande vision som Barncancerfondens. Barn och cancer är två ord som inte borde få finnas i kombination. Utifrån min yrkeserfarenhet och bakgrund ser jag fram emot att få bidra i arbetet med att bekämpa barncancer och att stötta de familjer som drabbas, säger Thorbjörn Larsson.

Framstegen inom forskningen har gjort att 80 procent av de barn som drabbas av cancer idag överlever. På 70-talet överlevde bara 20 procent. Men för att alla barn ska överleva cancer krävs nya och bättre behandlingar, och därmed mer pengar till forskning. Dessutom behövs stöd till de familjer som drabbas, och till den växande gruppen barncanceröverlevare.

– Med Thorbjörn Larsson som generalsekreterare får Barncancerfonden en trygg och erfaren ledare med gedigen erfarenhet av såväl forskning och sjukvård som insamling och påverkansarbete. Vi i styrelsen ser fram emot att tillsammans med Thorbjörn ta nästa steg i Barncancerfondens utveckling, på väg mot visionen att utrota barncancer, säger Jens Schollin, ordförande för Barncancerfonden.

Barncancerfondens nuvarande generalsekreterare Isabelle Ducellier har rekryterats som ny vd för BioGaia, ett svenskt företag som utvecklar och säljer probiotiska produkter. Thorbjörn Larsson tillträder sitt uppdrag den 15 januari 2019.