Molly, 11, har själv behandlats för cancer. Den 15 februari tänder hon ljus för att uppmärksamma internationella barncancerdagen. Foto: Ylva Bergman

Så uppmärksammas internationella barncancerdagen på lördag

Den 15 februari är det internationella barncancerdagen. Då anordnas ljusmanifestationer runt om i Sverige för att uppmärksamma barn med cancer. Under 24 timmar spelar dessutom stora svenska streamers dataspel online för att stötta kampen mot barncancer.

 – På internationella barncancerdagen uppmärksammar vi de familjer som varje dag får beskedet som ingen vill ha, att deras barn drabbats av cancer. Tack vare framgångsrik forskning överlever idag 85 procent av de barn i Sverige som drabbas. Men det räcker inte, vi vill att alla barn ska överleva och kunna leva ett liv fritt från komplikationer, säger Thorbjörn Larsson generalsekreterare på Barncancerfonden. 

På ett flertal platser i Sverige arrangeras ljusmanifestationer den 15 februari. På Barncancerfondens hemsida tänder även tusentals människor digitala ljus för att visa sitt stöd för de barn och familjer som drabbas. Media är varmt välkomna att ta kontakt med arrangörerna till ljusmanifestationerna. Många har ofta egna berättelser kring sitt engagemang att dela med sig av. Se information om tid, plats och kontaktuppgifter för respektive ljusmanifestation här. 

Streamar dataspel i 24 timmar

Under internationella barncancerdagen spelar dessutom stora svenska streamers dataspel online under namnet "Stream of Hope". Eventet pågår i 24 timmar och syftet är att samla in pengar som går till att stötta barncancerforskningen och ge råd och stöd till de barn och familjer som drabbas. 

– Ett barn som behandlas för cancer kan i perioder sakna både ork och möjlighet att träffa kompisar i skolan eller under fritidsaktiviteter. För många har då dataspel, som till exempel Fortnite, blivit en tröst och tillflykt och ett sätt att hålla kontakt med sina vänner. Därför känns det fint att så många streamers har velat vara med oss i Stream of Hope, säger Nathalie Hillerström, projektledare för eventet på Barncancerfonden. 

Om internationella barncancerdagen

  • Infaller varje år den 15 februari.
  • Uppmärksammas världen över.
  • Syftar till att öka medvetenheten om barncancer och visa stöd för de barn och familjer som drabbats.
  • Uppmärksammas i Sverige genom ljusmanifestationer runt om i landet. I år spelar även flera stora streamers dataspel online via plattformen Twitch för att stötta kampen mot barncancer. 

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfondens vision är att utrota barncancer.