Reportage om barncancer belönas

Svenska Dagbladet-journalisten Maria Carling och Sveriges Radio P1:s Kropp & Själ-redaktion har utsetts till 2011 års vinnare av Barncancerfondens journalistpris. Det innebär att priset för första gången delades ut i två kategorier, printmedia och etermedia.

Vinnarna, som presenterades i samband med Barncancerfondens stormöte i lördags, får 25.000 kronor vardera. Reportagen bedömdes utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

Maria Carlings artikel ”En ny Ivar efter tumören som publicerades i Svenska Dagbladet den 28 februari 2011 vann i kategorin printmedia med motiveringen:

”En skildring av barncancer ur ett nytt och vågat perspektiv, där man som läsare får tänka etiskt kring värdet av behandlingar i relation till biverkningar och fortsatt liv. Som läsare lyfter det kunskapen om barncancer till ytterligare en nivå, framför allt de avslutande raderna där Hugo Lagercrantz citeras: ”Om vi räddar de prematura barnen har vi ett ansvar för att de får ett bra liv.” ”

Bäst i kategorin etermedia var programmet ”Cancer gör inte bara ont”, från 29 november 2011, signerat Sveriges Radio P1:s Kropp & Själ-redaktion. De fick följande motivering från juryn:

”Mycket kunskapshöjande ur flera perspektiv med stuns i programmet tack vare hänvisning till forskning samt egen upplevelse från drabbad ungdom. Avsnittet om slutsamtal är tydligt skildrat med erfarna läkare som lämnar öppet för egna reflektioner samt kunskapshöjande information om att det inte är lätt.”

Dessutom gav juryn ett hedersomnämnande till journalisten Alexandra Hjelm för sitt reportage om 14-åriga Klara som sändes i SVT Östnytt den 14 september 2011.

Journalistpriset delas varje år ut till bästa reportage i ämnet barncancer som publicerats under året. I printmedia ingår artiklar i tidning, på webben samt bildreportage och i etermedia ingår dokumentärfilm, teve- och radioreportage.

Juryn för 2011 års pris består av Kattis Ahlström, journalist, Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden, författarna Anna Jansson och Anki Wide Karlsson samt Susan Pfeifer som är adjungerad professor i barnonkologi.

För frågor kring Barncancerfondens journalistpris, vänligen kontakta:
Johanna Perwe, Barncancerfonden
Telefon: 08 - 584 209 35
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se