Peer supporters ska hjälpa barn med cancer

I dagarna drar Barncancerfonden igång en helt ny satsning för att stödja barn med cancer. Före detta barncancerpatienter har utbildats till så kallade peer supporters för att bli en sorts kompisstödjare och hoppingivande förebild för barn och ungdomar som idag behandlas mot barncancer.

Syftet med peer supporters är att barn med cancer ska få någon att se upp till, någon som bryter isoleringen och som förstår, eftersom han/hon själv befunnit sig i en liknande situation. Arbetet som peer supporter är helt ideellt, man får möjlighet till handledning och vidareutbildning två gånger per år.

Chasmin Marquez Karlsson, 20 år, från Västerås hade själv cancer som barn. Nu får hon möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter till någon annan som drabbats av barncancer.

- Det känns jättebra att kunna hjälpa andra barn med cancer. Jag förstår vad de går igenom och vet vad det handlar om. Det känns viktigt att visa för barn och ungdomar som är mitt uppe i sin behandling att man faktiskt kan överleva och ha ett bra liv även efter sjukdomen. Jag hade gärna haft en peer supporter när jag var sjuk, säger Chasmin Marquez Karlsson.

Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige och den första kullen har precis examinerats, där Chasmin Marquez Karlsson är en av tio svenskar som nu kommer att börja arbetet med att stötta barn med cancer. Först ut är Uppsalaregionen och de barn och ungdomar som behandlas vid Akademiska sjukhuset, men tanken är att peer supporters på sikt ska finnas över hela landet. Barncancerfonden finansierar projektet som fått fint genomslag i Finland, där det startade för cirka tio år sedan, och nu även pågår bland annat i Tyskland, på Island och Nya Zeeland.

För mer information och pressbilder, vänligen kontakta:
Johanna Perwe, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 35, e-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se