Nu på lördag kliver tiotusentals motionärer runt om i Sverige upp på spinningcyklar för att trampa i kampen mot barncancer. Foto: Magnus Glans

På lördag cyklar tiotusentals för barn med cancer

På lördag kliver tiotusentals motionärer upp på spinningcyklar runt om i Sverige för att delta i Spin of Hope, Nordens största spinningevent. Alla har de ett gemensamt mål: att bidra i kampen mot barncancer.

Spin of Hope arrangeras på träningsanläggningar runt om i hela Sverige och konceptet är enkelt, deltagarna ska i lag  eller på egen hand  hålla igång en spinningcykel i 12 timmar. Nu på lördag den 30 mars kommer det spinnas på 124 platser. Redan nu har rekordmånga lag, 2561 stycken, anmält sig för att sätta sig på spinningsadlarna. Alla deltagaravgifter går oavkortat till Barncancerfondens fortsatta arbete. Målet är att tillsammans samla in sex miljoner kronor. 

 Alla dessa arrangörer och deltagare är otroligt viktiga. Tack vare engagemang som detta kan vårt arbete i kampen mot barncancer fortsätta, säger Åsa Blomberg, insamlingschef på Barncancerfonden. 

Spin of Hope har nu funnits i ett decenium och går in på sitt elfte år. Sedan starten 2009 har både deltagar- och insamlingssiffrorna tiodubblats. Idag samlar Spin of Hope fler deltagare än Vasaloppet.  

– Vi vill möta trenden att aktivera sig samtidigt som man engagerar sig för något som känns viktigt. Det har varit fantastiskt att se hur Spin of Hope har vuxit sig allt starkare för varje år och idag blivit en etablerad händelse i cykelkretsar, säger Åsa Blomberg.

Barncancerfonden välkomnar media att ta kontakt med arrangörerna, som många gånger har personliga berättelser runt sitt engagemang att dela med sig av. På Spin of Hopes hemsida finns en komplett lista över alla deltagande träningsanläggningar.

Om Spin of Hope

  • Är Nordens största spinningevent.
  • Går ut på att i lag  eller ensam  hålla igång en spinningcykel i 12 timmar.
  • Arrangeras på träningsanläggningar runt om i Sverige.
  • Går i år av stapeln den 30 mars. 

Om barncancer

  • Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn 1–14 år i Sverige.
  • Cirka 80 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.