Nu springer Sverige mot barncancer

På fredag 11 september går starten för Run of Hope. Runt om i Sverige springer tusentals människor för att stötta kampen mot barncancer. Nytt för i år är att deltagare även kan vara med och springa virtuellt.

I år är det femårsjubileum för idrottseventet Run of Hope tillsammans med Vitamin Well. Loppen arrangeras på ett 70-tal platser runt om i landet mellan den 11 och 20 september. 

- Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer och de här loppen är ett sätt att komma ut och röra på sig tillsammans med sin familj, vänner eller kollegor samtidigt som man är med och gör skillnad för de som drabbas. I år är inget vanligt år och vi är därför extra glada för alla de arrangörer och deltagare som trots rådande omständigheter väljer att engagera sig, säger Nathalie Hillerström, projektledare på Barncancerfonden. 

Loppen arrangeras av privatpersoner och företag och är öppna för vem som helst att anmäla sig till. Alla deltagaravgifter går till Barncancerfondens fortsatta arbete med att finansiera forskning och stödinsatser till de familjer som drabbas. Förutom de över 70 lopp som arrangeras fysiskt på platser mellan Kristianstad i söder till Tärnaby i norr är det i år även möjligt att delta virtuellt via appen Raceone. 

- Alla våra arrangörer kommer att hålla sina lopp i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men vi vill ändå att alla som vill delta ska få möjlighet att göra det på sina villkor. I år kan man därför även anmäla sig till ett lopp men springa det på sin egen utvalda sträcka var som helst i Sverige. Sedan registrerar man det digitalt i Raceone-appen, säger Nathalie Hillerström. 

Årets mål är att samla in 1,8 miljoner kronor. Media är varmt välkomna att ta kontakt med arrangörerna till loppet. Här finns en lista över alla platser i Sverige där loppen hålls. 

Om Run of Hope tillsammans med Vitamin Well

  • Är ett löplopp på initiativ av Barncancerfonden i samarbete med Vitamin Well.
  • Arrangeras av privatpersoner, företag och föreningar runt om i Sverige.
  • Hålls i år 11-20 september.
  • Löparna väljer själva att betala 100, 150 eller 200 kronor i deltagaravgift.
  • Har sedan starten 2016 samlat in 6 miljoner kronor. Alla pengar går till Barncancerfondens fortsatta arbete med att finansiera forskning och ge råd och stöd till de som drabbas.

Om barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.