Många vinnare på Barncancergalan - Det svenska humorpriset

Juryn och det svenska folket har sagt sitt, och ikväll har åtta statyetter delats ut till välförtjänta pristagare inom den svenska humorn. Dessutom har tittarna visat ett enormt engagemang i kampen mot barncancer och blivit Barnsupportrar. Karin Frick och David Sundin ledde kvällens gala där vi fick se hur YouTube-gänget IJustWantToBeCool och Johan Rheborg prisades tvåfaldigt, Gösta Ekman visade vart humorskåpet ska stå och Ronny & Ragge återförenades för att prisa årets tv-humor.

Vinnarna av det svenska humorpriset 2015 är:
Årets Scenshow - Grotesco på Scala - En näradödenrevy
Årets långfilmskomedi - Micke och Veronica
Årets manliga humorprestation - Johan Rheborg för Morran och Tobias
Årets kvinnliga humorprestation - Mia Skäringer för Avig Maria och sångerna jag gråtit till
Barnens pris – årets roligaste person – IJustWantToBeCool
Årets Webbhumor - IJustWantToBeCool
Årets Humorprogram – Morran och Tobias
Årets humorplay - Hoppas farfar dör

– Vi har haft en otrolig härlig kväll där våra svenska komiker äntligen har fått den hyllning de förtjänar, samtidigt som vi har fått så mycket värme, kärlek och engagemang i kampen mot barncancer, säger programledaren Karin Frick.

– Vilken upplevelse! Juryn har gjort ett strålande arbete med att ta fram alla nominerade och vinnare, jag har fått se galan ta form och följa den givarvilja som Barncancerfondens frågor väcker - det har varit något utöver det vanliga. Jag kan glatt säga att vi verkligen har uppfyllt våra mål om att både hjälpa och hylla ikväll och nu har vi många nya Barnsupportrar med oss på vägen mot att utrota barncancer. Vi har gjort stora insamlingar under september som är barncancermånaden och detta är kronan på verket, säger Linus Almqvist, juryordförande för det svenska humorpriset och kommunikationschef på Barncancerfonden.

Det svenska humorpriset har inrättats för att belöna de främsta och mest tongivande personerna och insatserna inom svensk humor under det gångna året. Humor både från scen, film, tv och nätet prisas till de artister och personligheter som visat på störst kreativitet och lockat fram de scener som får oss att aldrig vilja sluta att skratta.Prisstatyetten är en avbildning av en ikonisk bild ur svensk humorhistoria – Papphammar på skateboard ur Gösta Ekmans film Från och med herr Gunnar Papphammar från 1981.

Sex av priserna avgjordes av en jury bestående av såväl komiker och skådespelare som regissörer, producenter och manusförfattare. Dessa är Kristian Luuk, Johan Ulveson, Babben Larsson, Annika Lantz, Sissela Benn, Peter Apelgren, Lasse Åberg, Sara Haag, Ulf Kvensler, Brita Zackari, Lena Rehnberg, Martin Persson och Linus Almqvist, Barncancerfonden (Juryns ordförande).

Två av priserna avgjordes av publiken. I Barnens pris – årets roligaste person är det alla under 18 år som har fått nominera fritt den person som de tycker är roligast och i årets webbhumor som röstades fram av Aftonbladets läsare.

Barncancergalan – det svenska humorpriset producerades av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden.