Lotta Malmstedt vinnare av Barncancerfondens journalistpris

Lotta Malmstedt har tilldelats Barncancerfondens journalistpris 2010 för sitt reportage om etikgruppens arbete på barnonkologen i Lund som sändes i Sveriges Radios Studio Ett i våras. Priset på 25 000 kronor delades ut på internationella barncancerdagen den 15 februari, vid en ceremoni på Stockholms centralstation.

Lotta Malmstedt har skildrat barncancer ur sin svåraste vinkel. Genom ett radioreportage med överläkaren och barnonkologen Anders Castor på barn- och ungdomssjukhuset i Lund fick Sverige höra om arbetet som utförs av sjukhusets etikgrupp, en grupp läkare som kan sammankallas akut och som hjälper läkare att fatta de svåraste etiska besluten, de som rör liv och död. Draget till sin spets handlar det om frågan om ett cancerdrabbat barn, med mycket liten chans att överleva, ska fortsätta att behandlas till priset av ett utdraget lidande med svåra komplikationer och med en dålig prognos att överleva?

Juryns motivering lyder: ”För att via läkaren Anders Castors klargörande och empatiska röst lyfta fram den inom barnonkologin svåra och aktuella frågan liv, kontra lidande, med barnens bästa för ögonen. Reportaget belyser också på ett fint sätt relationen mellan barnonkolog, förälder och patient.”

– Vi är mycket glada över att kunna ge Lotta Malmstedt ett välförtjänt pris. Hon har på ett tydligt och mänskligt sätt synliggjort ett av våra svåraste dilemman. Tack vare forskningsframsteg så är det idag möjligt att även behandla patienter med en mycket dålig överlevnadsprognos. Men var drar vi gränsen? Lotta Malmstedt bidrar till en viktig diskussion som vi måste bära med oss så länge barn dör i cancer, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden.

Andraplatsen gick till reportaget ”Gustav, 7 år och cancern” av Daniel Persson-Mora, Matz Lundin och Krister Orretag som sändes i Utbildningsradions program Barnaministeriet Dokumentär, den 9 oktober 2010 och tredjeplatsen tog ”Barnen ger styrka”, skriven av Ingela Rutberg och publicerad i Kristianstadbladet den 16 oktober 2010.

För att ge ytterligare fokus åt barncancer på internationella barncancerdagen manifesterade Barncancerfonden på Stockholms centralstation och runt om i Stockholms innerstad genom att ställa ut blåa stolar. Stolarna anspelar på Barncancerfondens kampanjtema ”tre av fyra” som symboliserar att tre av fyra barn som insjuknar i cancer idag överlever. Men i var fjärde familj inträffar fortfarande det ofattbara.

Fakta om Barncancerfondens journalistpris
Barncancerfondens journalistpris delas ut till bästa reportage i ämnet barncancer som publicerats under 2010. Priset omfattar tryckt media, artiklar på webben, dokumentärfilm, bild- teve- och radioreportage. Reportagen bedöms utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

Journalistprisets jury
Kattis Ahlström, journalist
Ylva Andersson, informationsansvarig, Barncancerfonden
Anna Jansson, författare 
Anki Wide Karlsson, författare
Susan Pfeifer, adjungerad professor i barnonkologi

För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Johanna Perwe, presskontakt Barncancerfonden

Telefon: 08-584 209 35 
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se