Forskningen och hyllade humorister vinnare på Barncancergalan - Det svenska humorpriset

Carina Berg och Kristina ”Keyyo” Petrushina lotsade tittarna genom en känslosam, varm och viktig galakväll på Kanal 5 och Dplay. Några av Sveriges främsta humorister hyllades, som Mia Skäringer för Årets scenshow, JLC vann Barnens pris och Lasse Åberg tog emot Hederspriset till Gösta Ekmans minne. Chris Kläfford och Lisa Ajax bjöd på gripande framträdanden.

Femårsjubileumet av Barncancergalan – Det Svenska Humorpriset blev en värmande, roande, känslosam och engagerande tillställning. Tittarna gavs möjlighet att bli barnsupportrar och därmed bidra till Barncancerfondens arbete att finansiera forskningsprojekt och ge stöd till drabbade barn och deras familjer. 

— Jag är stolt och tacksam en kväll som denna, där vi alla tillsammans har bidragit till kampen att bekämpa barncancer. Årets gala berörde, engagerade och underhöll. Tack Barncancerfonden och alla som arbetat med denna fantastiska gala, inte minst till de medverkande familjerna som så öppet och modigt delat med sig av sina liv. Och tack till våra tittare som hjälpt till att göra skillnad på riktigt, säger Nicklas Norrby, vd Discovery Networks Sweden.

— Jag vill rikta ett stort och innerligt tack till alla de tittare som valt att dela både tårar och skratt med oss här ikväll. Idag överlever 85 procent av de barn i Sverige som drabbas av cancer, men det räcker inte. Forskningen måste fortsätta framåt och stödet till drabbade stärkas. Barn och cancer hör inte ihop, därför är varenda barnsupporter otroligt viktig och det är med stor glädje vi ser att många valt att stötta kampen mot barncancer här ikväll, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Under galan delades Det Svenska Humorpriset ut till några av landets främsta humorister, som det senaste året bidragit med välgörande och sköna skratt. Priset, i form av en bronsstatyett föreställande Gösta Ekmans ikoniska rollfigur Herr Gunnar Papphammar, delas sedan 2015 årligen ut till Sveriges främsta inom humor på film, tv, scen och webb. Årets samtliga vinnare listas nedan.

Hederspriset till Gösta Ekmans minne gick i år till mångsysslaren Lasse Åberg, känd bland annat för karaktären Trazan Apansson och som regissör för och skådespelare i populära Sällskapsresan med uppföljare, men även för sina konstverk med Musse Pigg-tema.

Under galan framträdde Chris Kläfford med låten “If not with you, for you” och Lisa Ajax med sin egen tolkning av ”Känn en doft av kärleken” från Lejonkungen och ackompanjerad av en stor barnkör bestående av barn från dansskolan BASE23 samt Barncancerfonden.

Här är alla vinnare av Det Svenska Humorpriset 2019
Hederspriset till Gösta Ekmans minne: Lasse Åberg
Årets humorprogram: Svenska Nyheter, säsong 3. SVT
Årets komedi: Dips, säsong 1. SVT
Årets komiker: Jonatan Unge
Årets scenshow: Mia Skäringer – Avig Maria – No more fucks to give
Barnens pris (framröstad av barn under 18 år på Barncancerfonden.se): JLC – En 5-åring bestämmer vad vi ska göra med 10.000 kr
Årets humorklipp (framröstad av Aftonbladets läsare): Niclas och Jonatan – Den som skrattar förlorar #17

Juryn utgjordes av: Petra Mede, Sissela Kyle, Daniel Hallberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Rikard Ulvshammar, Stefan Wiik, Sven Melander, Johanna Wagrell och juryns ordförande Henrik Schyffert.

I juryn för Årets scenshow satt: Thomas Oredsson, Åsa Holmgren, Angelica Albertsson.

Barncancergalan – Det Svenska Humorpriset producerades av FLX i samarbete med Barncancerfonden och Discovery Networks Sweden och sändes direkt från Berns salonger i Stockholm på kanal 5 och Dplay måndagen den 30 september 2019.