En liten bok med stor konst - av små konstnärer

Barncancerfonden ger nu ut en annorlunda konstbok med titeln Okonstlat. Boken rymmer mängder av färgsprakande exempel på barns ohämmade kreativitet. Fria från varje tanke på vernissager, kändisskap och stora åthävor. 

- Tanken med boken är bland annat att bejaka den barnets naturliga skaparkraft, säger Johan Björkman, marknadsansvarig på Barncancerfonden. Fantasin är oftast en trofast kompis att hålla i handen och som kan ge lindring och tröst när man är liten och sjuk. 

Målningarna i Okonstlat är gjorda av barn som inte ens fyllt sex år. Men trots skaparnas ringa ålder kan man ana spår av till exempel Chagall, Lindström och Pollock i verken. 

Den inbundna lilla boken har blivit verklighet genom den finska bildpedagogen Maarit Mäkelä-Faeder som samlat barnkonst under mer än 20 års tid. Idén att sammanställa några av målningarna i en konstbok kommer från reklammannen Jan Arbman, som tillsammans med formgivaren och kollegan Anders Björk bjudit på produktionen. 

Okonstlat finns att beställa på www.barncancerfonden.se/bestall för 150 kronor, varav 125 kronor går direkt till Barncancerfondens verksamhet. 

Johan Björkman, marknadsansvarig, Barncancerfonden 
Telefon: 08-584 209 04 
E-post: johan.bjorkman@barncancerfonden.se