De vann Barncancerfondens journalistpris

Journalisterna Marianne Odelius och Linda Fridh med redaktion är 2012 års vinnare av Barncancerfondens journalistpris. Vinnarna får 50 000 kronor vardera. Reportagen bedömdes utifrån kriterierna innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

Marianne Odelius artikelserie på temat barncancer med bilder av fotografen Mikael Strand som publicerades i Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten i början av året vann i kategorin printmedia med motiveringen:

”Vinnaren i kategorin årets printmedia har på ett personligt och nära sätt skildrat olika aspekter av barncancer. Inte bara som helhet, utan alla artiklar – var och en för sig – håller alla en hög journalistisk kvalitet som bidrar till att öka läsarens kunskap om barncancer. En eloge till fotografen för de talande bilderna och till redaktören som, trots det svåra ämnet, låtit barncancer ta plats.”

Bäst i kategorin etermedia var avsnittet om barncancer i TV-programmet ”Barn på sjukhus” som sändes i SVT Barnkanalen under hösten. Bakom avsnittet står journalisten Linda Fridh tillsammans med sin redaktion och får priset med följande motivering från juryn:

”Vinnaren i kategorin årets etermedia har låtit barnet självt komma till tals. Av barn, för barn. Med charm och klokskap förklaras barncancer för tittaren på ett sätt som gör det svåra begripligt.”

Under prisutdelningen lyfte Linda Fridh också fram redaktionen bakom samt Lisa med familj som man får följa i programmet:

- Det här måste vara det finaste journalistpris man kan få! Jag är så glad och stolt över att Barn på sjukhus och programmet om Lisa får den här uppmärksamheten. Vi är flera som gjort det här som jag vill tacka. Mina fantastiska kollegor: producent Mikael Hansson, fotograf Lars Crepin, redigerare Göran Larsson, projektledare Mats Weman, scripta Elwie Wallin och ansvarig utgivare Micael Lekberg. Ett särskilt stort tack vill jag rikta till Lisa och hennes familj, som lät oss få vara med och filma deras liv. Lisa gjorde en enorm insats mitt under hennes sjukdomsperiod. Jag vet att hennes berättelse har haft stor betydelse för många andra barn och familjer i liknande situationer, säger Linda Fridh.

Journalistpriset delas varje år ut till bästa reportage i ämnet barncancer som publicerats under året. I printmedia ingår artiklar i tidning, på webben samt bildreportage och i etermedia ingår dokumentärfilm, teve- och radioreportage. Nytt för 2013 års pris är att kategorin etermedia kommer att utökas till att även innefatta bloggar och filmklipp på nätet.

Juryn för 2012 års pris består av Kattis Ahlström, journalist, Ylva Andersson, PR-chef på Barncancerfonden, författarna Anna Jansson och Anki Wide Karlsson samt Susan Pfeifer som är adjungerad professor i barnonkologi.

För frågor och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Johanna Perwe, presskontakt, Barncancerfonden
Telefon: 08 - 584 209 35
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se