Journalistprisets jury.  Fr v: Ylva Andersson, informationsansvarig Barncancerfonden, Kattis Ahlström, journalist och programledare, Anki Wide Karlsson, författare, och Gustaf Ljungman, docent och överläkare i barnonkologi.

De kan vinna Barncancerfondens journalistpris

Varje år delar Barncancerfonden ut ett journalistpris till den journalist som på bästa sätt uppmärksammat barncancer under det gångna året. Bland de nominerade bidragen har juryn nu valt ut de tre bästa.

 För att kunna fortsätta vår kamp mot barncancer är vi beroende av att våra frågor uppmärksammas. Där spelar media en otroligt viktigt roll för att sprida information om barncancer och forskning. Media kan även bidra till att skapa förståelse hos allmänheten om vad det innebär när en familj drabbas, och hela livet kastas omkull, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden.

Fram till den första januari i år kunde vem som helst skicka in en nominering till Barncancerfondens journalistpris. Juryn som sedan bedömt bidragen består av Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden, Kattis Ahlström, journalist och programledare, Gustaf Ljungman, docent och överläkare i barnonkologi och Anki Wide Karlsson, författare och förälder med erfarenhet av barncancer. Utifrån de nominerade bidragen har juryn nu kommit överens om vilka som är de tre främsta. Bland dessa koras en vinnare, som belönas med 25 000 kronor.

De tre bidragen som har chans att kamma hem förstaplatsen är:

• Lotta Engelbrektsson – Roboten tar Natalies plats i skolan. Om 11-åriga Natalie som behandlas för hjärntumör, men med hjälp av en robot kan vara med i skolan på distans. Först publicerad i Göteborgsposten. Hittas här (kräver prenumeration).

Juryns kommentar: ”Ett reportage som visar på hur ny teknik kan skapa fantastiska nya möjligheter för långtidssjuka barn.”

• Frida Fernqvist – Mina systrar har cancer. Om 15-åriga Tilde vars båda småsystrar drabbats av cancer. UR Barnaministeriet. Hittas här

Juryns kommentar: ”En dokumentär som lyfter det otroligt viktiga syskonperspektivet när en bror eller syster insjuknar i cancer.”

• Anna Larsson, tillsammans med Anna Hernek och Johan Ågren – flera inslag om att söka vård utomlands när den svenska barncancervården är uttömd. Sveriges Radio. Hittas här och här

Juryns kommentar: ”Belyser det dilemma som föräldrar hamnar i när valet står mellan att förlika sig med att den etablerade vården inte kan bota deras barn eller att söka hjälp på annat håll.”

Vinnaren presenteras i mars.