Hundratals cyklister ska under åtta dagar cykla den 120 mil långa sträckan Lund-Stockholm för att samla in pengar till kampen mot barncancer. Foto: Magnus Glans

De cyklar genom landet för barn med cancer

På söndag den 28 juli startar Sveriges viktigaste cykellopp, Ride of Hope. Under en vecka cyklar över 200 cyklister mellan Lund och Stockholm för att samla in pengar till kampen mot barncancer. Målet är att samla in 1,5 miljoner kronor.

För tolfte året i rad går Barncancerfondens event Ride of Hope av stapeln. Under åtta dagar cyklar deltagarna 120 mil från starten i Lund till målet i Stockholm. Hela 85 personer har anmält sig att cykla hela sträckan och 150 personer ska cykla delar av loppet. Ännu fler cyklister förväntas även ansluta sig på plats. 

– Det är fantastiskt att så många väljer att engagera sig i Ride of Hope. Alla cyklister, funktionärer och de personer som skänker en gåva längs med vägen gör att kampen mot barncancer kan fortsätta, säger Jannica Eriksson, chef för idrottsevent på Barncancerfonden.

Passerar barncancercentrum

Den 28 juli startar cyklisterna vid barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Deltagarna passerar sedan ytterligare fyra av Sveriges sex barncancercentrum: i Göteborg, Linköping, Uppsala och Stockholm innan de går i mål i Hagaparken i Stockholm den 4 augusti.    

Loppet består av åtta dagsetapper och deltagarna kan själva välja om de vill cykla hela loppet eller enskilda dagsetapper.

– Ride of Hope är ett fint sätt att både aktivera sig samtidigt som man engagerar sig i en viktig fråga. Genom att erbjuda olika distanser vill vi göra det möjligt för fler att delta, och i år är cyklisterna allt från 18 till över 80 år gamla, säger Jannica Eriksson.

Välkomnar media

Journalister är välkomna till alla starter, depåstopp och målgångar. Många av cyklisterna har intressanta historier om varför de engagerar sig i Ride of Hope.

Här cyklar deltagarna

Lund-Halmstad, 28 juli
Halmstad-Göteborg, 29 juli
Göteborg-Jönköping, 30 juli
Jönköping-Linköping, 31 juli
Linköping-Örebro, 1 augusti
Örebro-Västerås, 2 augusti
Västerås-Uppsala, 3 augusti
Uppsala-Stockholm, 4 augusti

Hela sträckan med tid och exakta platser för start, depåstopp och målgångar finns här.

Om Ride of Hope

  • Är ett årligt cykellopp som hålls för att samla in pengar till kampen mot barncancer.
  • Går vartannat år mellan Lund-Stockholm och Umeå-Stockholm. 
  • Samlade förra året in 1,3 miljoner kronor.
  • Alla pengar går oavkortat till Barncancerfondens fortsatta arbete. 
  • Mer information på www.rideofhope.se

Om barncancer

  • Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. 
  • Cancer är det vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer är 85 procent, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.
  • Barncancerfondens vision är att utrota barncancer.