Cykellopp samlar första spikarna till bygget av Ronald McDonald Hus i Uppsala

Den 7-15 augusti anordnar Barncancerfonden Ride of Hope för tredje året i rad. Det är ett cykellopp mellan Lund och Stockholm där överskottet kommer att gå till Ronald McDonald Hus i Uppsala som ska invigas 2013. I samband med starten av Ride of Hopes finalsträcka i Uppsala den 15 augusti levereras de symboliska första spikarna till bygget av huset för svårt sjuka barn och deras familjer. På plats i Uppsala finns OS-silvermedaljören Emma Johansson som har cyklat delsträckan Västerås-Uppsala. Emma kommer att vara tillgänglig för intervjuer.

Det nya Ronald McDonald Huset kommer att byggas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala nära den nya Skandionkliniken – Nordens första klinik för protonterapi. Bakom insamlingen till husbygget står Ronald McDonald Barnfond och Barncancerfonden.

Vid starten i Uppsala på söndagen den 15 augusti klockan 09.30 överlämnas tre spikar till Christophe Pedroletti, verksamhetschef vid Akademiska Barnsjukhuset, och Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande. Det är symboliska gåvor från de Ronald McDonald Hus som cyklisterna passerar längs vägen genom Sverige. Spikarna överlämnas av Gary Fleming som är initiativtagare till cykelloppet, Henny Sundqvist, en flicka som har drabbats av en hjärntumör som kommer att cykla delar av sista sträckan, samt OS-medaljören Emma Johansson. Ceremonin äger rum vid ICA Maxi på Fyrisparksvägen 1 i Uppsala.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Elisabeth Tysk, presschef, Akademiska sjukhuset, 018-611 96 11
elisabeth.tysk@akademiska.se 

Billy Ydefjällprojektledare, Barncancerfonden, 08-584 209 32
billy.ydefjall@barncancerfonden.se

Birgitta Mossberg, generalsekreterare, Ronald McDonald Barmfond, 070- 354 8514, birgitta.mossberg@rmdbarnfond.se

 

Faktabakgrund
Barncancerfonden finansierar cirka 90 procent av all barncancerforskning i Sverige och har sedan starten 1982 bidragit med drygt en miljard kronor till forskningen. Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer men tack vare forskning överlever idag tre av fyra barn. Barncancerfondens uppdrag tar inte slut förrän fyra av fyra barn överlever cancer.  

Ronald McDonald Hus i Uppsala kommer att kunna erbjuda 14 familjerum för svårt sjuka barn och deras familjer när det är färdigt. Tack vare samarbetet med Barncancerfonden påskyndas insamlingen till husbygget, vilket innebär att huset kommer att stå klart redan 2013.  Idag finns fyra Ronald McDonald Hus i Sverige och det femte ska byggas i Uppsala.

Skandionkliniken i Uppsala är Nordens första kliniska anläggning för protonterapi.  Det är också första gången som Sveriges sju landsting med universitetssjukhus gör en gemensam investering i ett nationellt centrum för behandling av cancer. Kostnaden inklusive utrustning är beräknad till ca en miljard kronor.

Ride of Hope 2010 samlar cirka 700 cyklister som passerar fem av sex sjukhus i Sverige där barn med cancer behandlas. Cykelloppet startade i Lund lördagen den 7 augusti och har sedan gått via Halmstad, Göteborg, Skövde, Örebro, Linköping, Katrineholm, Västerås och Uppsala för att slutligen gå i mål på Gärdet i Stockholm på söndag eftermiddag den 15 augusti.