Cancerdrabbade barn lär sig fotografera i unikt fotoprojekt

Barncancerfonden har tillsammans med Fotografiska museet i Stockholm startat ett unikt fotoprojekt bestående av en fotokurs som ska resultera i en utställning hösten 2012, signerad ett tiotal cancerdrabbade ungdomar från hela landet. Bakom kursen står Fotografiska museets Akademi och fotograf Emma Svensson. I projektet ingår också den prisbelönte fotojournalisten Paul Hansen som ska fungera som mentor för ungdomarna.

Den första kursen hölls nu i lördags, då deltagarna även fick besök av Emma Wiklund. Hon var på plats för att berätta om sina år tillsammans med några av modevärldens största fotografer. Tanken är att ungdomarna ska träna på fotografering mellan kurstillfällena och tillsammans skapa en utställning som invigs i oktober 2012.

– Vi är glada över samarbetet med Barncancerfonden. Det ger oss möjlighet att stödja denna, många gånger, utsatta grupp. Paul Hansen bidrar med stor kunskap och erfarenhet som fotograf och Emma Wiklund ger ytterligare en dimension till fotograferandet, säger Per Broman, grundare och kommunikationsansvarig på Fotografiska museet.

I dag överlever tre av fyra barn som insjuknar i cancer. I takt med att fler överlever, ökar också den grupp av före detta barncancerpatienter som får möta en tillvaro kantad av de svårigheter och problem som kan uppstå efter sjukdom och behandling. Det kan vara allt från försämrad orienteringsförmåga till kognitiva problem och inlärningssvårigheter.

– Genom åren har vi träffat många barn som använt sig av just fotografering som ventil och uttryckssätt. När man fotograferar spelar det ingen roll hur höga betyg man har eller hur snabbt man räknar och läser. Det är en fantastisk möjlighet att Fotografiska museet tillsammans med läraren Emma Svensson och Paul Hansen ger dessa ungdomar en chans att växa som fotografer, säger Ylva Andersson som är informationsansvarig på Barncancerfonden.

Projektet är ett samarbete mellan Barncancerfonden och Fotografiska museet, med stöd från Panasonic Lumix och Rica Hotels.

För mer information, kontakta gärna: 
Johanna Perwe, presskontakt, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 35, e-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se