Barncancergalan – med nyinstiftade Det svenska humorpriset

I samband med den helt nya Barncancergalan i höst kommer ett svenskt humorpris att delas ut för första gången. Galan ska underhålla tittarna och dessutom göra nytta genom att samla in pengar för att finansiera forskning och stöd kring barncancer. Barncancergalan – Det svenska humorpriset görs i samarbete med SBS Discovery som nyligen ingått i ett flerårigt samarbete med Barncancerfonden.

Som en del av Barncancerfondens samarbete med SBS Discovery kommer i höst en direktsänd gala där kampen mot barncancer kombineras med att det gångna årets bästa insatser inom humor belönas med nyinstiftade Det svenska humorpriset.

– Barn skrattar i genomsnitt 400 gånger varje dag. För barn som tillbringar sina dagar på sjukhus kan det ofta vara svårare. Vi vet att skratt är välgörande och kan fungera som en paus ifrån verkligheten, säger Per Leander, verksamhetschef på Barncancerfonden.

– Galan blir en av årets höjdpunkter i vårt arbete med insamling för att finansiera forskning och stöd kring barncancer. Galan syftar också till att sprida kunskap om barncancer och uppmuntra flera till att bli Barnsupportrar genom att skänka pengar till Barncancerfonden, säger Per.


Om Det svenska humorpriset
Det svenska humorpriset är inrättat för att belöna de främsta och mest tongivande personerna och insatserna inom svensk humor under det gångna året. En jury bestående av tolv personer från olika delar av humorvärlden kommer att ge priserna till de som visat på mest kreativitet och lockat till flest skratt.

I juryn hittar vi Kristian Luuk, Johan Ulveson, Babben Larsson, Sissela Benn, Peter Apelgren, Lasse Åberg, Sara Haag, Ulf Kvensler, Brita Zackari, Lena Renberg, Martin Persson samt juryns ordförande Linus Almqvist, tillika kommunikationschef på Barncancerfonden.

Tittarna kommer innan galan att få vara med och utse några av vinnarna genom öppna omröstningar i ett par kategorier.

– Kanal 5 är sedan länge den kanal som svenska tittare mest förknippar med Roligare TV, och då känns det bara helt logiskt att vi ska dela ut det svenska humorpriset. Svensk humor har hållit hög klass över lång tid och är en given del av den svenska folksjälen. Det har gjort den svenska TV-publiken till finsmakare. Just därför känns det fantastiskt att få dela ut de här priserna tillsammans med en namnkunnig jury - och dessutom ge skrattet en unik och underbar nytta genom att göra en insats för forskning och information om något så viktigt som cancer hos barn, säger Calle Jansson, kanaldirektör SBS Discovery TV.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Maria Tegin, pressekreterare, Barncancerfonden
Tel: 08-584 209 60
e-post: maria.tegin@barncancerfonden.se

Corinna Björk, Pressavdelningen, Kanal 5 
Tel: 08-52055288, 0701-865288 
e-post: corinna.bjork@sbsdiscovery.se