Barncancerfondens Ride of Hope slår rekord igen

Det började för fem år sedan i liten skala. I dag är det ett av Sveriges största motionslopp på cykel och den 4 augusti klockan 09.00 drar startfältet iväg från Barn- och ungdomssjukhuset i Lund. I år cyklar ett rekordstort antal deltagare hela vägen till Stockholm.

Ride of Hope är ett 125 mil långt motionslopp som startar vid Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund 4 augusti och tar sig till Stockholm 12 augusti via Halmstad, Göteborg, Skövde, Örebro, Linköping, Katrineholm, Västerås och Uppsala. De längsta etapperna är på 17 mil och den kortaste, mellan Uppsala och Stockholm, är på drygt 9 mil. Man kan välja att cykla en eller flera etapper. På vägen passeras fem av de sex barncancercentra som finns i Sverige.

– I år har vi ett enormt intresse för att vara med hela vägen. De hotellpaket vi har sålt, med övernattningar längs vägen, tog slut direkt. Vi räknar med 1 780 deltagare i år, mot drygt 1 200 förra året, säger Billy Ydefjäll, projektledare på Barncancerfonden.

Ride of Hope har sedan starten 2008 dragit in mer än 2,3 miljoner kronor till Barncancerfonden. Intäkterna kommer från deltagarnas startavgifter och från cyklisterna gåvor och egna insamlingar, samt från olika sponsorer och samarbetspartners. Insamlingsmålet för årets lopp ligger på 1,5 miljoner kronor, det kommer att överträffas med marginal.

Numera hittar man Ride of Hope även i andra cykelsammanhang. I årets upplaga av Vätternrundan cyklade flera startgrupper för Barncancerfonden och en av startgrupperna, med cykelproffset Magnus Bäckstedt i täten, satte nytt fartrekord genom att ta sig runt på 6 timmar och 37 minuter. Det gör en snittfart på 44,5 kilometer i timmen!

För att kunna ro i land projektet får Barncancerfonden hjälp av många cykelklubbar runt om i Sverige. Varje dag kommer minst en cykelklubb att samarbeta med Ride of Hope och sköta mycket av det praktiska kring loppet.

– Cykelklubbarna känner sina vägar och har kunskap och erfarenhet av att arrangera cykellopp. Utan deras hjälp kan vi inte genomföra detta, säger Billy Ydefjäll.

 – Första året var det 240 som startade, varav två cyklade alla etapper. Förra året var det 1 210 som startade och 48 som cyklade alla etapper. I år har 91 deltagare anmält sig till samtliga sträckor. Scandic Hotels har ställt upp med 900 hotellrum, de tog slut direkt, säger Billy Ydefjäll.

Det är med andra ord bäddat för nytt rekord, såväl i antal deltagare som i insamlade pengar.

All information om loppet finns på www.barncancerfonden.se/rideofhope

Kom gärna och träffa cyklisterna och eldsjälarna från Barncancerfonden vid start- eller målgång, eller vid något av depåstoppen längs banan. Alla hålltider finns på http://www.barncancerfonden.se/Ride-of-hope/Loppet/Upplagg/Banstrackning/.

För ytterligare info, vänligen kontakta Billy Ydefjäll
Telefon: 08-584 209 32
E-post: billy.ydefjall@barncancerfonden.se