Barncancerfondens journalistpris gick till Barnen

Barncancerfondens journalistpris går i år till Ylva Mårtens, Lollo Collmar och Anna Iversen på Sveriges Radio P1:s program Barnen. De har gjort en programserie i tre delar som handlar om barn som lever med cancer. Priset delades ut på Internationella Barncancerdagen, 15 februari, på Kulturhuset i Stockholm.

De tre halvtimmeslånga radioprogrammen har sänts i programmet Barnen i Sveriges Radio P1 och är gjorda ur barnens perspektiv.

– Det är det enda bidrag där barnen får berätta sin egen historia. Det gör programmen både starka och känslosamma samtidigt som barncancer avdramatiseras. Dessutom har journalisterna vävt in fakta och information om sjukdomen på ett väldigt konkret och lättförståeligt sätt, säger Ylva Andersson som är informationsansvarig på Barncancerfonden.

Lyssnaren får följa barn under sjukdomen, då de är mitt uppe i behandlingen och tillbringar mycket tid på sjukhus. Sedan får lyssnaren följa barn som blivit friskförklarade och som berättar om livet efter cancern och hur sjukdomen har påverat dem. Serien ”Att leva med cancer” avslutas med att följa syskon till cancersjuka barn där de berättar hur det är att vara frisk men ändå få leva med sjukdomen.

Det är första gången som priset tilldelas en radioproduktion. Juryns motivering lyder:

För att på ett engagerande och osentimentalt sätt, samt med stor respekt för barnen, skildra hur cancer drabbar på olika vis. Reportageserien är rättfram och allsidig och belyser sjukdomen och dess följder med en ovanlig lyhördhet, vilket ökar förståelsen för hur det kan vara att leva med cancer.

Ett av Barncancerfondens viktiga uppdrag är att informera och öka allmänhetens kunskap om barncancer och journalistpriset är en del i detta uppdrag. Bidragen bedöms utifrån förståelse, innehåll, tillförlitlighet och språk. 

Totalt var nio bidrag nominerade och valet stod slutligen mellan Sveriges Radio P1, Kerstin Nilsson på Aftonbladet som följde 1,5-årige Victors sista kamp och journalisten Annette Melin på Hallandsposten som följt cancerdrabbade Hanna, som genom föräldrarnas mejl till redaktionen skildrar familjens kamp mot sjukdomen.

Årets jury bestod av:
Kattis Ahlström, journalist 
Ylva Andersson, informationsansvarig Barncancerfonden
Gunilla Bergström, barnboksförfattare och illustratör
Johan Hederstedt, Barncancerfondens styrelseordförande
Johanna Perwe, informatör Barncancerfonden
Susan Pfeifer, adjungerad professor i barnonkologi

För mer information, kontakta gärna:
Johanna Perwe, presskontakt Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 35 
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se