Ny givare i det svenska blodstamcellsregistret under Almedalsveckan 2017.

Barncancerfonden och Tobiasregistret på plats under Järvaveckan

Barncancerfonden och Tobiasregistret genomför för trejde året i rad kampanjen #TopsaFörLivet, för att rekrytera nya givare till det svenska blodstamcellsregistret. Med initiativet vill man belysa behovet av fler stamcellsgivare och att en enkel topsning av kindens insida är ett första steg på vägen till att rädda liv.

Under Järvaveckan genomför Barncancerfonden och Tobiasregistret initiativet #TopsaFörLivet för att få fler att registrera sig som givare i det svenska blodstamcellsregistret. Omkring 300 barn i Sverige drabbas av cancer varje år. En tredjedel får leukemi, blodcancer. En passande HLA-matchning med en givare kan vara livsavgörande för de svårast sjuka barnen. Det behövs fler givare; idag står var tredje patient i behov av en stamcellstransplantation utan en passande donator.

– Eftersom vår vision är att utrota barncancer är Topsa för livet en mycket angelägen kampanj. Idag hittar omkring 25 procent av de behövande barnen en givare inom familjen, men övriga måste förlita sig på registrerade donatorer. Med fler potentiella givare ökar chanserna till överlevnad och att barnen blir fria från sin cancer, säger Amelie Furborg, ansvarig för kampanjen på Barncancerfonden.

Barncancerfondens och Tobiasregistrets topsningsgstation finns på plats på Järvaveckan söndag 10/6, tisdag 12/6 samt onsdag 13/6 klockan 15.30 - 20.00 vid tältplats B05. Här kan man anmäla sig på plats och bli en del av Tobiasregistret, en del av kampen för att rädda fler liv!

Läs mer om vad det innebär att vara en del av Tobiasregistret på www.topsaförlivet.se. Via sajten går det också att beställa hem topsningskitt.

Läs mer:
"Markus Kirsten en potentiell livräddare"
"Enda chansen till räddning var en stamcellstransplantation"

För ytterligare information, kontakta:
Amelie Furborg, presschef, Barncancerfonden
070-415 64 67, amelie.furborg@barncancerfonden.se

Michael Nordh Grate, VD, Tobiasregistret
070-484 11 04, michael.nordh-grate@sll.se