Barncancerfonden gör kampanj för överlevare

Barncancerfondens koncept ”Barn och cancer hör inte ihop” får i veckan en ny tvist. Istället för drabbade barn är det Isak, 27, som ställer sig mellan orden. Kampanjen som är framtagen av Garbergs i samarbete med OTW breddas med nativeannonser.

Omkring 70 procent av de barn som överlevt cancer drabbas av komplikationer efter avslutad behandling. Det kan både handla om psykologiska effekter av traumat och fysiska effekter av de kraftfulla behandlingarna. En sådan effekt är hjärntrötthet som gör det svårt för de drabbade att arbeta, studera och umgås med familj och vänner.

- Som drabbad av barncancer är det inte säkert att kampen tar slut efter avslutad behandling. Med den här kampanjen vill vi belysa det och att vi finns vid de drabbades sida, även när de har blivit vuxna, säger Michel Brygiewicz, Kommunikationschef på Barncancerfonden.

I kampanjen ser vi skådespelaren och underhållaren Isak Thern, 27 år, som överlevt en aggressiv form av hjärntumör. Han lever fortfarande med komplikationer från sjukdomen.

- Jag är förstås glad och tacksam för att jag överlevde, men jag har mina skador och mitt trauma som jag bär på. Livskvaliteten är inte den allra bästa hela tiden, men psykiskt mår jag väldigt mycket bättre nu än för några år sedan, säger Isak.

Kampanjen kommer synas i Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet. Annonserna i dagspress kompletteras med digitala nativeannonser framtagna av OTW för lokalpress och specialmagasin. Genom fördjupande artiklar berättar överlevare i olika åldrar själva om sin situation och vilka svårigheter de möter. Målet är att skapa en större förståelse för hur det är att leva med komplikationer efter barncancer. Samtidigt belyser nativekampanjen de insatser som Barncancerfonden gör för att stötta och hjälpa den växande gruppen av barncanceröverlevare i Sverige i dag.

Om barncancer

  • Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige. 
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp. 
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer. 
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.