Barncancerfonden delar ut 35 miljoner till forskningen kring barncancer

Barncancerfonden har fattat beslut om att dela ut 35 miljoner kronor till forskningen om barncancer. Pengarna används till tolv nya forskartjänster och till nio forskningsprojekt kring neurala cancersjukdomar hos barn. En forskare som fått en forskarassistenttjänst vid Uppsala universitet ska bland annat studera ett protein som tycks ha betydelse för hur en typ av hjärntumör utvecklas. Om man lyckas få bort detta protein hoppas man på sikt hitta botemedel mot dessa typer av tumörer.

− Mycket har hänt inom barncancerområdet de senaste decennierna. Tack vare våra givare har vi kunnat stödja forskningen med drygt en miljard kronor sedan starten 1982. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Genom forskartjänsterna vill vi stimulera morgondagens forskning eftersom det är där som genombrotten kommer att ske, säger Barncancerfondens generalsekreterare Olle Björk.

Med Dr Fredrik J Swartling, som idag är verksam vid University of California i San Francisco, har av Barncancerfonden tilldelats en fyraårig forskarassistenttjänst placerad vid Uppsala universitet. Tillsammans med sin forskargrupp ska han studera vilka mekanismer som ligger bakom uppkomsten av en allvarlig tumör i lillhjärnan, så kallad medulloblastom. Syftet är att ta reda på i vilka celler tumörutvecklingen uppstår, vilket på sikt förhoppningsvis kan leda till förbättrade behandlingsmetoder mot hjärntumörer hos barn.

– Jag är väldigt tacksam över stödet från Barncancerfonden, det är en fantastisk möjlighet och en förutsättning för att jag ska kunna fortsätta forska. Genom att kartlägga tumörcellernas unika maskineri hoppas jag få en ledtråd för hur dessa allvarliga hjärntumörer uppstår och kan behandlas, säger Fredrik J Swartling.

Varje år insjuknar cirka 300 barn i cancer. Genom intensiv forskning överlever idag tre av fyra barn. Barncancerfondens forskartjänster är en långsiktig satsning och en viktig del i Barncancerfondens stöd till forskningen.

I bifogade filer framgår vilka som fått forskartjänster samt de forskningsprojekt kring neurala cancersjukdomar hos barn som tilldelats stöd av Barncancerfonden.

För mer information, kontakta gärna:
Johanna Perwe, Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 35
E-post: johanna.perwe@barncancerfonden.se

Fredrik J Swartling, Med Dr, University of California,  San Francisco, USA
Telefon: +1-415-502-1695 ext 6
E-post: fredrik.johanssonswartling@ucsf.edu