10 miljoner i cykelpengar till Barncancerfonden - Finansierar Ronald McDonald-hus i Uppsala

I går lämnade cykellaget Team Rynkeby över en rekordcheck på 8,6 miljoner kronor till Barncancerfonden. Tillsammans med pengarna från Ride of Hope i augusti har nästan 2 000 människor från landet cyklat ihop över 10 miljoner kronor till kampen mot barncancer i sommar. Pengar som bidragit till att ett Ronald McDonald-hus har kunnat byggas på rekordkort tid i Uppsala.

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsinitiativ som varje sommar cyklar från Sverige, Finland och Danmark till Paris för att stödja barn med cancer och deras familjer. I år har 6 lag från Sverige med 214 cyklister och 60 personer i serviceteamen samlat in mer pengar än någonsin.

– Att Team Rynkeby samlat ihop 8,6 miljoner kronor är helt fantastiskt. Att det dessutom är omkring 300 engagerade privatpersoner som lyckats få ihop detta belopp gör det verkligen till ett rekord att vara stolt över. Pengarna går till Sveriges femte Ronald McDonald-hus. Bidraget från Team Rynkeby är en stor del av de pengar som Barncancerfonden avsatt för bygget av huset, säger Per Leander, verksamhetschef på Barncancerfonden.

Huset, Hus 5, ligger nära Akademiska Sjukhuset och Skandion-kliniken som öppnar i början av 2015 och där många cancerdrabbade barn kommer att få sin strålbehandling. Barncancerfondens bidrag till bygget av Hus 5 gör att huset nu står klart när Skandion-kliniken öppnar.

Skandion-kliniken är Nordens första klinik för protonterapi, som gör det möjligt att behandla cancer skonsammare än med traditionell strålning. För barn minskar bland annat risken för strålorsakade nya tumörer. På Ronald McDonald-huset kan 14 familjer bo tillsammans med sina svårt sjuk barn, bara minuter från kliniken.

– Sjuka barn mår bättre av att ha hela sin familj omkring sig under en tuff tid i livet. Barncancerfonden har finansierat nästan hälften av Ronald McDonald-huset. Utan vårt bidrag hade det inte blivit klart så snabbt som det blivit. Förhoppningsvis kan vi på detta sätt göra det lite lättare för barnen och deras familjer i samband med behandlingen, säger Per Leander.

De första familjerna har redan gästat Ronald McDonald-huset men den stora invigningen sker den 11 september.

För mer information, vänligen kontakta:

Ylva Andersson, PR-chef Barncancerfonden

Telefon: 08-584 209 06

E-post: ylva.andersson@barncancerfonden.se