Socialministerns löfte

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. För en trygg och säker barncancervård med personal som orkar stanna krävs insatser. I vintras lovade regeringen, genom socialminister Annika Strandhäll, att avsätta mer pengar till barncancervården under kommande mandatperiod.  Nu initierar barncanceröverlevarna Axel, Freja och Isak  ”Socialministerns löfte”, en uppmaning till samtliga partier att ställa sig bakom den utlovade satsningen på svensk barncancervård.

Tillsammans med Axel, Freja och Isak bjuder Barncancerfonden in representanter från socialutskottet och socialminister Annika Strandhäll till ett samtal om barncancervårdens framtid.

Samtalet äger rum i Almedalen onsdagen den 4 juli, klockan 14.00, på Biostaden Borgen. Läs mer om seminariet i Almedalsprogrammet.

Socialministerns löfte

I vintras träffade vi Annika Strandhäll för att berätta om våra erfarenheter och prata om framtidens barncancervård. Vi tre har varit sjuka i barncancer och Annika är socialminister. Även om vi har helt olika perspektiv på barncancer förstod vi snabbt att vi har samma mål: Trygg barncancervård i hela Sverige.

Bristen på sjuksköterskor har länge varit ett problem för alla dom som drabbas när ett barn får cancer. Sjukdomen i sig är tung. Därför ska varken vi barn, våra familjer eller vårdpersonalen behöva oroa sig för om det finns resurser eller inte.

Trygg vård kan se olika ut för olika personer. Men några saker gäller alltid för ett barn med cancer: vårdpersonalen ska inte sluta på grund av stress eller dåliga arbetsförhållanden, och man ska inte behöva oroa sig över att flytta till en ny vårdplats när kroppen värker.

Annika Strandhäll och socialdemokraterna har inför höstens val lovat att satsa 500 miljoner kronor per år på cancervården, med en del avsatt till barncancervården. Med dom pengarna kan vi komma närmare en trygg cancervård i hela landet. Nu vill vi se till att satsningen blir av oavsett vem som styr landet efter valet den 9 september.

Vi uppmanar därför alla riksdagspartier att skriva under socialministerns löfte: 500 miljoner kronor per år under nästa mandatperiod till cancervården, med en del avsatt till barncancervården.

– Axel 13 år, Freja 14 år och Isak 25 år