Elis jul på sjukhuset

Ett collage med bilder på Elis Carlsson när han bland annat firade jul på sjukhuset.

Två veckor före julafton fick femårige Elis Carlsson den ovanliga cancerdiagnosen Burkitts Lymfom. För familjen var det bara att packa väskorna för en långhelg på sjukhuset. Trots omständigheterna blev det en jul med gran, tomte och glädje.
– Det bästa var klapparna med lego, säger Elis.
De regionala föreningarna och vårdpersonalen gör sitt bästa för att skapa julkänsla för familjer som tvingas stanna kvar på avdelningen. 

Redan sommaren år 2015 hade Elis ont i magen. Efter några vändor fram och tillbaka i vården blev han opererad på barnkirurgen vid universitetssjukhuset i Linköping. Biten som togs bort från tunntarmen skickades på rutinkontroll. Två veckor före jul fick Elis mamma Sofie Carlsson ett samtal från läkaren.

– Han berättade att Elis hade cancer i magen. Cytostatikabehandlingen påbörjades fem dagar efter beskedet, säger hon. 

Det visade sig att Elis hade Burkitts Lymfom, en aggressiv form av non-Hodgkins lymfom. När chocken efter beskedet lagt sig lades fokus på det praktiska. Föräldrarna Sofie och Patrick bestämde sig för att, trots omständigheterna, fixa en bra jul.  

Från första dagen var Elis behandling svår, han tappade håret och förlorade vikt. På avdelningen var det rätt tomt. Familjen fick ett stort rum som de pyntade. En liten julgran med kristyränglar på bordet, och små tomtar och girlanger i fönstren. Kvällen innan julafton ordnade Sofie och Patrick julstrumpor med paket, som Elis och tvillingsystern Disa fick öppna på morgonen. Elis fick Lego Star Wars som han lekte med i sängen. Han var trött, men vid gott humör.

– Det är roligt att få nya legobitar man aldrig sett. Jag tycker både om att titta på ritningarna och sätta ihop legot, säger han. 

På julafton kom Elis mormor med rätter till ett riktigt julbord. Familjen trängde ihop sig i sängen, tittade på Kalle Anka och Elis favoritsekvens med Musse Pigg och husvagnen. Han hade ingen aptit, men han uppskattade det oväntade besöket.

– Det kom en tjock tomte med skägg till sjukhuset, ett sådant där som tomtar brukar ha! säger Elis.  

På Universitetssjukhuset i Linköping försöker personalen att skicka hem barnen på julafton. Men när det inte går, som i Elis fall, görs det bästa av situationen.

– Vi ordnar julfint på avdelningen, och försöker fixa lite extra god mat. Eftersom det är få på avdelningen stämmer vi av med familjerna vad de har för önskemål, säger Marie Sandgren, konsultsjuksköterska.

En jultomte går runt på alla barnavdelningar. Personalen gör sitt bästa för att hitta lämpliga paket.

I april avslutades Elis behandling och i dag mår han bra. Håret har börjat komma tillbaka och han har börjat förskoleklass. 

 

Varenda krona räddar liv! 
Var med oss i kampen mot barncancer. Bli månadsgivare redan idag. 

Här blir du Barnsupporter

 

Så skapar de regionala föreningarna julstämning på avdelningen 

  • Barncancerfonden Södra arrangerar julfirande med julbord, tomte och paket för barn och syskon strax före julafton.
  • Barncancerfonden Västra samlar in och överlämnar julklappar till barnen på avdelningen och ser till att inlagda barn får jul- och nyårsmat. 
  • Barncancerfonden Stockholm-Gotland brukar ordna en julbuffé på avdelningen, och dela ut julklappar till inlagda barn.
  • Barncancerfonden Östra ger bidrag till julklappar och dukar upp julbuffé i julveckan. 
  • Barncancerfonden Mellansverige levererar jul- och nyårstallrikar till familjerna. 
  • Barncancerfonden Norra delar ut julklappar under Lucia då jultomten besöker avdelningen. Föreningen köper också in julmat under julhelgen och lite lyxigare nyårsmat. 

 

Bli Barnsupporter redan idag!

Text: Ida Måwe Foto: Privat/Ulf Lundin Publicerades: 14 november 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet