En månad mot barncancer

En bild som visar Barncancergalan med en massa barn på scen samt musikern Petter som var med och deltog i Run of Hope

I september arrangerades för fjärde året i rad Barncancermånaden runt om i landet. Under månaden kraftsamlade Barncancerfonden, volontärer och andra engagerade för att lyfta frågor kring barncancer och samla in pengar till stöd och forskning. 

Förutom Barncancergalan – det svenska humorpriset som sändes i Kanal 5 och avrundade månaden så arrangerades en rad informations- och insamlingsaktiviteter. Det vandrades i eventet Walk of Hope, folk simmade i Swim of Hope, det svingades ute på fairwayen i Golf of Hope och en och annan kägla föll i Bowling of Hope. Dessutom lanserades Barncancerrapporten 2016.

– Det känns fantastiskt med alla underbara människor som engagerar sig. Roligt också att vi fick rekordmånga Barnsupportrar på Barncancergalan. Det är häftigt att vi får ett sådant gensvar med alla aktiviteter, säger Per Leander, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Engagemanget hos både privatpersoner och företag resulterade i era nya miljoner till barncancerforskningen.

– Allas engagemang och varenda krona är otroligt viktig, säger Per Leander.

I Barncancermånadens slutskede, den 8 oktober, var det premiärdags för Run of Hope. Hela 10 300 löpare, joggare och motionärer deltog på 105 olika platser runt i landet.

Vem som helst kunde anmäla sig som arrangör för ett lopp och sedan dra ihop deltagare.

Barncancerfonden och Vitamin Well hade satt 25 lokala lopp och en total insamling på 240 000 kronor som mål, men resultatet överträffade alla förväntningar.

I skrivande stund uppgår insamlingen till 1 030 000 kronor. Det motsvarar hela 2 060 forskartimmar.

– Det känns otroligt bra! Nu har vi samlat in så pass mycket att en forskare kan jobba med sin forskning i ett år och förhoppningsvis rädda ännu fler liv. Välgörenhetsbiten är viktig för oss på Vitamin Well. Vi är stolta över att kunna hjälpa till, säger Mariette Wolfers, marknadschef Sverige på Vitamin Well.

På Kungsholms torg samlades över 200 personer för Vitamin Wells Stockholmslopp. En som var på plats var musikern Petter, som också var med och arrangerade loppet.

– Det var roligt att det var så många som ville vara med och springa. Vi arrangerade loppet och så kom massa människor och samlade in pengar, det tycker jag är fantastiskt. Det var en stor känsla att samla in en hel miljon till Barncancerfonden, säger Petter och tilllägger:

– Tyvärr drabbas många unga av barncancer. Det är en jävla kamp. Kan jag hjälpa till på något vis, och göra någonting, så gör jag gärna det. Det är viktigt att vi fortsätter engagera oss och samla in mer pengar till forskningen.

Run of Hope är starten på ett långsiktigt samarbete mellan Vitamin Well och Barncancerfonden.

– Nästa år kommer absolut bli bättre än i år. Nu har vi testat och lärt oss – nästa år ska vi vara ännu fler, säger Mariette Wolfers.

Text: Fredrik Wallin Foto: Anders G Warne Publicerades: 21 november 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet