Telefonstöd ska hjälpa drabbade familjer

En bild på ett par hörlurar med mikrofon. Används vanligen av personal som arbetar med telefonjour.

S:t Lukas telefonjour är en stödfunktion som nu ges till samtliga medlemmar i Barncancerfonden. S:t Lukas utbildade terapeuter finns bara ett samtal bort för den som är i behov av stöd.
– Ibland räcker det att bara ringa en gång för att få redskap att ta sig vidare, säger Kärstin Ödman Ryberg på Barncancerfonden.

Tanken är att den som känner att det är alltför tufft ska kunna lyfta luren och få prata med en av S:t Lukas terapeuter. Oavsett om det är helg eller vardag, mitt på dagen eller mitt i natten. Samtalen är avgiftsfria upp till 45 minuter för medlemmar.

– När ett barn insjuknar i cancer blir det tungt för alla och speciellt för föräldrarna. Den här tjänsten finns tillgänglig dygnet runt. Alla som är 18 år eller äldre är välkomna att ringa. Även syskon som är 18 år eller äldre och känner att de behöver redskap och stöttning kan ringa, säger Kärstin Ödman Ryberg på Barncancerfonden.

Den som ringer till S:t Lukas telefonjour behöver inte uppge sitt namn och telefonterapeuterna har tystnadsplikt. De som bemannar St Lukas telefonjour är erfarna legitimerade psykoterapeuter och psykologer och vana vid att hantera och hjälpa människor som befinner sig i kris.

– De finns där när behovet finns. Det går inte att garantera att den som ringer vid flera tillfällen alltid får prata med samma person. Ibland räcker det att bara ringa en gång för att få redskap att ta sig vidare, säger Kärstin Ödman Ryberg.

Drabbade familjer som hon har pratat med är positiva till tjänsten.

– De känner att de har fått ett stöd och hjälp. Det kan handla om att få verktyg i just den stunden för att börja nysta och bena upp det som känns jobbigt men det kan även fungera långsiktigt.              

Läs mer om samtalsstödet här

Relaterat

samtalsstöd

Samtalsstöd

Barncancerfonden erbjuder ett nationellt samtalsstöd med legitimerade psykoterapeuter och psykologer via ett journummer hos S:t Lukas Sverige. Så här gör du

Text: Amanda Hjelm Publicerades: 10 januari 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet