Skratt, svett och tårar på cykel

Ann Högbergs sitter på en spinningcykel i ett rum med flera spinningcyklar.

Ann Högbergs engagemang för Spin of Hope började som ett sätt att hantera sorgen efter sonen Felix. Med hennes insats lyckades deltagarna i Lidköping trampa ihop 244 000 kronor i fjol till cancerdrabbade barn och familjer. För årets event den 25 mars är målet en halv miljon kronor.

– Det kändes som att något hände i hjärnan och sedan stängdes hela kroppen av, berättar Ann Högberg.

Hon pratar om dagen då verkligeheten kom ikapp. Hennes son Felix hade begravts på fredagen och när måndagen kom tog det stopp. Felix skulle fylla 18 år i mars 2014, men den 9 januari förlorade han kampen mot sin hjärntumör. Sorgen fick Ann att bryta ihop. 

– Jag började att ta promenader. Efter ett tag när jag blev kroppsligt starkare kändes det som att jag också blev mentalt starkare. Träningen har verkligen hjälpt mig med sorgearbetet, berättar hon.

När Ann började träna på gym engagerade hon sig i Spin of Hope, Barncancerfondens årliga spinningevent på landets träningsanläggningar.

– Det är en så himla fin och rolig dag att vara med på. Alla skrattar och peppar varandra, det är en massa kärlek och känslor på samma gång. Det bästa är att alla kan vara med, huvudsaken är att du sätter dig på en cykel och trampar lite. Förra året kom några i jeans, säger Ann.

I fjol resulterade Spin of Hope i 4,8 miljoner kronor till Barncancerfonden, varav nästan en kvarts miljon kom från insamlingen i Lidköping. Ann lyckades då få alla gym att samarbeta, något de gör även i år.

– Vi kallar oss för Lidköping Mot Cancer och är målet en halv miljon. Det tror jag att vi kommer fixa. Det går att göra så mycket när flera samarbetar. Nu ska även två gym från Götene vara med, säger Ann. 

Första året anmälde Ann sju lag som kallade sig för Team Felix, året efter blev det 17 lag. Släkt och vänner tog med sig egna vänner för att stödja kampen och i år hoppas Ann på ännu fler.

– Det blir spännande att se hur många Team Felix-cyklar vi får den 25 mars. Jag har redan en handfull kompisar som ska cykla i 12 timmar. Det är helt otroligt, tänk vilken skillnad vi kan göra tillsammans, säger Ann. 

Läs mer om eventet och anmäl dig på spinofhope.se.

Text: Amanda Hjelm Foto: Pophunters Publicerades: 7 mars 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet