Sex och relationer: Svar på frågor från överlevare

En bild på en kvinna och en man som kysser varandra på en äng.

Vad ska man göra när det gör ont att ha sex? Och hur gör man när man har svårt att känna sig kåt? Maxa livet har ännu en gång samlat frågor från sina läsare, och barnmorskan Veronica Skyldberg svarar.

De allra flesta unga vuxna har frågor som rör sex och samlevnad. Maxa livet samlade in frågor från deltagarna vid konferensen i Bålsta, och lät barnmorskan Veronica Skyldberg svara.

Några av de vanligaste frågorna handlar om brist på lust och om oro för att inte kunna bli med barn, funderingar som är vanliga för alla unga vuxna.
Men du kanske undrar över något annat? Nedan kan du se vart du kan vända dig med det just du klurar på.

Skicka gärna frågor om relationer och sex till maxalivet@barncancerfonden.se.

Ont vid samlag

Om man förlorat sin oskuld och det gjorde ont, och man försöker ha samlag en gång till och det fortfarande gör ont, vad ska man då göra?

SVAR: Det är vanligt att de första samlagen gör lite ont. Det beror vanligtvis på att man har en stark muskel precis innanför slidöppningen som spänns reflexmässigt. Några tips kan vara att krama, smeka och kyssa varandra tills lusten är stark, då förbereder sig slidan på samlag genom att den blodfyllds och vätska tränger ur vävnaden, man blir våt.

Slappna av i slidmuskeln, muskeln hittar du genom att vid ett tillfälle ”knipa strålen” när du kissar. Tjejen kan sitta ovanpå killen för att lättare kontrollera i vilken takt införandet ska ske. Använd även extra glidmedel om ni vill, finns att köpa på apoteket. Men fortsätter det göra ont eller man inte lyckas genomföra ett samlag, så kan man alltid vända sig till en ungdomsmottagning för att få hjälp.

Att välja preventivmedel

Vilket är det vanligaste preventivmedlet?

SVAR: P-piller har varit och är fortfarande det vanligaste preventivmedlet bland ungdomar och unga vuxna. En del tycker att det är knepigt att komma ihåg att ta en tablett varje dag. Då ffinns det hormonspiral eller p-stav i stället. Kvinnor som fött barn använder oftast hormonspiral.

Du hittar fler frågor och svar i tidigare nummer av Maxa livet-tidningen, vilka finns att ladda ner på barncancerfonden.se.

Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningen
Om du är under 23 år kan du vända dig hit (åldersgränsen varierar). På webbplatsen finns mycket information. Inte bara om sex och hälsa, utan om känslor och vänskap också. Gå in på umo.se.

Vårdcentralen
Hit kan du alltid vända dig, oavsett om det gäller funderingar eller frågor om hälsa och preventivmedel. På vårdcentralen kan du också få hjälp att komma vidare till en specialist.

Text: Emma Olsson Publicerades: 28 februari 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet