Mysterier i sjukhusmiljö

På bilden syns Eva Sahlqvist som är författaren bakom barnboken ”Rex och Rut: Sjukhustjuven”

Eva Sahlqvist är författaren bakom böckerna om Rex och Rut, en bokserie på fyra böcker om ett syskonpar som löser mysterium på ett sjukhus.

I första delen "Rex och Rut: Sjukhustjuven" har glassar och mjukiskaniner spårlöst försvunnit, och Rex och Rut försöker lösa mysteriet.

– Jag har tagit inspiration från Norrlands universitetssjukhus där jag jobbar som syskonstödjare. För barn som aldrig vistats i sjukhusmiljö är det en bra introduktion, och de som ofta är på sjukhus kommer att känna igen sig, säger författaren Eva Sahlqvist.

Lillebror Rex, som är sju år, beskriver Eva Sahlqvist som en lite otursföljd pojke som sväljer sådant man inte ska och därför behöver plåstras om på sjukhuset ibland. Hans storasyster Rut är nio år och nyfikenheten får henne att ofta sticka ut näsan i korridorerna för att se vad som är på gång.

– Det är inte huvudkaraktärerna som är svårt sjuka utan andra barn på sjukhuset. En liten flicka har leukemi, men sjukdomen är inget som hindrar henne från att vara med och lösa mysteriet tillsammans med de andra barnen.

Fler boktips för familjen!

En bok om sorg, för de lite äldre.
Maria Farms "Sorgboken" berör hur det kan kännas när en stol vid matbordet står tom, att det inte finns något rätt sätt att sörja och hur man kan gå vidare.

Till barn som frågar om döden.
Nils syster har gått bort i cancer. "Nils och den blinkande stjärnan" av Lena Forsaeus beskriver Nils nya vardag och tar samtidigt upp tankar och frågor om döden.

När det värsta har hänt.
"Nu väntar vi bara på de vita" av M.C. Adolfsson skildrar en mammas oro och smärta när familjens vardag förändras efter att en av sönerna blivit svårt sjuk.

Text: Amanda Hjelm Publicerades: 21 november 2016
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet