”Min hårdaste prövning någonsin”

Aron Anderson sittandes i en sitski sträcker upp armarna i en segergest i det snötäckta landskapet.

Ingen har korsat Antarktis som Aron Anderson. Han har som förste person i rullstol skidat i sitski till Sydpolen, samtidigt som han har samlat in otroliga 6,5 miljoner kronor till Barncancerfonden.
– Inget annat äventyr har varit i närheten av detta, säger Aron Anderson.

Barncanceröverlevaren och multisportaren Aron Andersonhar simmat över Ålands hav, cyklat nio mil med armcykel och bestigit Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Dagarna före julafton nådde han slutet på det tuffaste äventyret han varit med om hittills.

I en specialbyggd sitski färdades Aron Andersontotalt 300 kilometer med bara armarna till Sydpolen i en medeltemperatur på minus 30 grader för att samla in pengar till Barncancerfonden. Efter den 22 dagar långa expeditionen hade Aron Anderson tillsammans med en medhjälpare lyckats ta sig till basstationen på Sydpolen som förste person i rullstol.

– Det är absolut den hårdaste prövningen jag varit med om. Inget annat äventyr har varit i närheten av detta. Hela biten med att jag blev magsjuk var väldigt jobbig, säger Aron Anderson. 

Expeditionen gick under namnet Pole of Hope och gjordes för att samla in pengar till Barncancerfonden. Hittills har insamlingen nått rekordsumman 6,5 miljoner kronor, och siffran stiger alltjämt.

Aron Anderson var bara sju år när han själv drabbades av cancer. Efter cytostatikabehandling togs beslutet att korsbenet i hans ländrygg skulle opereras bort. Vid nio års ålder hamnade han i rullstol. Men att vara rullstolsburen är inget som har stoppat honom.

Aron visar att ingenting är omöjligt och självklart kändes det häftigt att vara den första personen i rullstol som har skidat till Sydpolen. 

– Det är läckert att vara först. Att ingen har gjort det innan känns ju häftigt. Men det var väldigt kallt. Det jobbigaste med kylan var händerna, för varje gång vi stannade för att till exempel äta så blev man så himla kall. Det var ett jäkla jobb att få tillbaka värmen.

Han var minst sagt nöjd över att ha tagit sig i mål, men mest stolt var han över det stora engagemanget kring insamlingen till Barncancerfonden.

– Jag känner mig mest rörd på något sätt över den otroliga supporten från alla som har bidragit och skänkt pengar. Vilket engagemang, det var fantastiskt att se, säger han och tillägger: 

– Jag fick rapporter om vilket otroligt stöd jag hade hemma. Det gav mig verkligen energi att fortsätta. Det var skithäftigt att höra om all support.

Hur följde du insamlingen från Sydpolen?

– Det var inte så lätt att kommunicera där nere. Jag hade en satellitlåda med mig som kopplades med telefonen. Då kunde jag läsa och svara på mejl. Men den var inte snabb direkt. Bara ett vanligt mejl kunde ta en kvart att ladda fram. Då kunde jag dessutom rapportera om hur det gick för mig på äventyret.

Nu ser Aron Anderson mest fram emot att vila någon vecka, sedan är det dags att ladda om inför nästa äventyr.

– Jag har några tankar om att bestiga Mont Blanc. Det är en ganska rejäl utmaning också. Det skulle vara kul. Sedan är jag sugen på att åka puderskidåkning i vår. Men nu måste jag vila lite och återhämta mig.

Text: Fredrik Wallin Foto: Privat Publicerades: 5 januari 2017
Barn&Cancer görs med stöd från PostkodLotteriet